Hlavní obsah

Obamu opouští jeho mluvčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Amerického prezidenta Baracka Obamu opouští jeho mluvčí a blízký spolupracovník Robert Gibbs. Podle amerických médií to mluvčí ve středu ráno místního času oznámil svým kolegům. V Bílém domě by měl skončit v únoru. Nadále se hodlá věnovat dráze politického poradce v kampani za znovuzvolení současného šéfa Bílého domu. Zpráva přichází v okamžiku, kdy se spekuluje také o odchodu dalších Obamových spolupracovníků.

Článek

Podle kuloárních informací prezidenta v brzké době opustí i poradce David Axelrod nebo zástupce personálního šéfa Bílého domu, Jim Messina. Hodlají se soustředit na přípravu volební kampaně pro rok 2012, kdy bude prezident usilovat o znovuzvolení.

Podle deníku The Washington Post Gibbsův odchod v podstatě znamená, že volební kampaň pro rok 2012 už začala, napsal list. Zároveň změny naznačují, že Obamův tým bere volby vážně a nechce zaváhat hned na začátku.

Gibbs mezi americkými novináři nebyl příliš populární. Vadil jim zejména údajný přezíravý přístup mluvčího a malý počet tiskových konferencí za účasti prezidenta.

Podle mnoha komentátorů se také Bílému domu nedařilo informovat veřejnost o prezidentově politice a jeho úspěších. V paměti ale zůstane, jak si dělal legraci ze Sarah Palinové, která si napsala poznámky k projevu na ruku: na dlaň si napsal, co má nakoupit a ukázal to novinářům. [celá zpráva]

Obama podle deníku The New York Times dokončuje rekonstrukci týmu svých poradců. Jeho nová sestava by prezidenta měla dovést až k volbám v roce 2012 a odrážet změněnou politickou realitu ve Washingtonu. V nedávných parlamentních volbách totiž výrazně posílili republikáni a Obama má značně svázané ruce při prosazování nových zákonů.

Důraz prezident při sestavování nového týmu klade na ekonomiku. Již tento pátek se tak očekává jmenování nového hlavního ekonomického poradce. Favoritem je Gene Sperling, který tuto pozici zastával již v administrativě bývalého prezidenta Billa Clintona. Hlavním úkolem nového hlavního ekonomického poradce bude najít recept na vysokou nezaměstnanost, kvůli které se od Obamy odvracejí voliči.

Reklama

Výběr článků

Načítám