Hlavní obsah

Kubánec dostal v USA vězení za únos letadla před 43 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud v New Yorku v úterý odsoudil k 15 letům vězení 67letého muže kubánského původu, který v roce 1968 unesl letadlo a nechal ho přistát na Kubě. Luis Armando Pena Soltren byl uznán vinným už loni v březnu poté, co se do USA v předchozím roce vrátil, údajně za rodinou.

Foto: Profimedia.cz

Louis Armando Pena Soltren u soudu v New Yorku

Článek

Soltren podle jeho právníka celé roky svého činu litoval a soud prostřednictvím tlumočníka žádal o milost, kterou ale soudce zamítl. „Lidé musí dodržovat zákon. Někdy je důležité vynést přísný rozsudek,“ odůvodnil verdikt Alvin Hellerstein.

Soltrenův zástupce tvrdil, že jeho klient byl zoufalý a únosu letadla se zúčastnil jen proto, že chtěl na Kubě navštívit svého nemocného otce. Jinak prý žil vždy čestně. Při vynesení trestu se odsouzený v soudní síni rozplakal.

Soltren v roce 1968 se společníky nastoupil do letadla z New Yorku do Portorika ozbrojen pistolí a nožem. Únosci piloty donutili, aby s letadlem se 103 cestujícími přistáli v Havaně.

Soltrenovi dva společníci byli odsouzeni už dříve poté, co se v 70. letech vrátili do USA. Za mřížemi strávili 15 a 12 roků. Třetí komplic byl obvinění zbaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám