Hlavní obsah

Schwarzenegger nabídl služby Obamovi, atleta střídá asketa

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Po sedmi letech opustil v pondělí křeslo kalifornského guvernéra republikán Arnold Schwarzenegger, někdejší šampión kulturistiky a hvězda akčních filmů. Odešel jako jeden z nejméně populárních guvernérů, deficit Kalifornie činí 28 miliard dolarů. V 63 letech řeší, co dál. Své služby nabídl prezidentu Baracku Obamovi. V křesle ho střídá demokrat Jerry Brown, který je úplným opakem představitele Terminátora.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Arnold Schwarzenegger odchází z funkce guvernéraVideo: Reuters

 
Článek

„Dějiny budou konečným soudcem mé vlády,“ řekl v posledním rozhlasovém projevu Schwarzenegger, kterému se nepodařilo vyvést nejlidnatější stát USA z obřího deficitu, ale zazářil legislativou na omezení emisí a investicemi do zelených technologií a volební reformou.

Deficit mu přerostl přes hlavu

„Jsme na tom skutečně katastrofálně,“ uznal v televizním rozhovoru. Deficit se vyšplhal k 28 miliardám dolarů (přes 526 miliard korun). Podle komentátora Dana Walterse sám „nejenom snížil daně, ale v podstatě zvýšil výdaje a deficit zhoršil".

The Los Angeles Times ale napsal, že měl velké problémy s tím, jak je v USA rozdělená politická scéna: „Tvrdá pravda je, že Schwarzeneggerovi nehrálo do karet nic, protože nefunguje samotný systém.“

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Arnold Schwarzenegger na snímku z roku 2010

Uznání se mu dostalo z nejméně očekávané strany. „Prosadil politickou reformu, která usnadní guvernérovi Brownovi (nástupci) a těm po něm vyrovnat státní rozpočet,“ prohlásil demokrat Gray Davis, který byl z funkce odvolán a jehož Schwarzenegger nahradil.

Sporná milost synovi prominenta

Špatné vysvědčení mu ale dala nevládní organizace Občané pro odpovědnost a etiku. Využíval prý volební peníze a fondy neziskových organizací pro vlastní prospěch, najímal firmy svých exporadců a posty obsazoval přáteli bez ohledu na kvalifikaci.

Schwarzenegger si odchod zkomplikoval spornou milostí synovi prominentního politika odsouzeného za úmyslné zabití – trest vězení zmírnil z 16 na sedm let. „Myslí si, že mohou jednat beztrestně, že jsou privilegovaní, a Arnold právě ukázal, že jsou,“ řekl otec oběti.

Nejistá budoucnost

„Lidé mají Arnolda stále rádi. Může si vybrat, co chce,“ míní hollywoodský publicista Howard Bragman o jeho budoucnosti.

Exguvernér nevyloučil ani práci pro Obamovu vládu. „Pokud by se to týkalo ekologie či něčeho jiného a budou-li mít za to, že využijí mých vloh, osobnosti a vlivu hvězdy, rád pomohu,“ prohlásil v Schwarzenegger k možnosti pomoci současné vládě v televizním interview. Je ale možné, že se vrátí do Hollywoodu nebo bude pracovat pro ekologickou nadaci či jezdit na honorovaná řečnická turné po vzoru exprezidenta Billa Clintona.

Nástupce je pravým opakem

Nový kalifornský guvernér, demokrat Jerry Brown je zcela odlišný od svého předchůdce, a právě to na něm mají obyvatelé Kalifornie rádi, píše agentura DPA.

Rozdíl mezi oběma je patrný již na první pohled - dvaasedmdesátiletý Brown vypadá jako asketa. Co je ale důležitější - zatímco Schwarzenegger byl politickým zelenáčem, když před sedmi lety nastupoval do úřadu guvernéra, demokrat Brown je zkušeným politickým hráčem, má dlouholeté zkušenosti se správou věcí veřejných jak na komunální, tak státní úrovni a kalifornským guvernérem už byl od roku 1975. Zůstal jím po dvě čtyřletá funkční období, během kterých Kalifornii posunul na přední místa v používání alternativních zdrojů energie.

Nekonvenční nebyly jen Brownovy nápady, ale také jeho životní styl. Nebydlel v guvernérské vile, ale pronajímal si malý byt, spal na matraci na podlaze a nepoužíval auto. Brownova spořivost se odrážela také v jeho přísném vedení státních rozpočtů. Za jeho úřadování byl rozpočet Kalifornie v plusu, a proto i dnes řada Kaliforňanů doufá, že se mu podaří začít snižovat deficit 28 miliard dolarů, který mu zanechal jeho předchůdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám