Hlavní obsah

Skandál na letadlové lodi, námořníci natočili urážlivé klipy se sexuálním podtextem

Novinky,
Washington

Americké námořnictvo zahájilo vyšetřování v případu videí, která natočili jeho příslušníci na letadlové lodi USS Enterprise při nasazení v Iráku a v Afghánistánu v letech 2006 a 2007, uvedla CNN. Videa jsou plná výpadů vůči homosexuálům. Příslušníci námořnictva na nich naznačují pohlavní akty a obsahují i záběry různě kombinovaných párů ve sprše.

Článek

Na videa poprvé upozornil v sobotu zpravodajský web virginského listu The Virginian-Pilot, který jedno i zveřejnil na svém webu. Na záběrech jsou dva příslušníci námořnictva a pilot Owen Honors, který tehdy sloužil jako zástupce velitele a nyní velí celé lodi, což je velmi prestižní post.

Video s Honorsem zachycuje typický drsný humor námořníků. Jeho součástí jsou i výpady proti homosexuálům, zobrazení simulovaných pohlavních styků a záběr na dva námořníky, či dvě námořnice, jak se společně sprchují. Honors se na videu také pouští do vedení a dělá si legraci, že nic neví o jeho obsahu, „takže za ně nemůže být činěno zodpovědným".

Admirál John Harvey, který velí ozbrojeným složkám námořnictva, nařídil vyšetřování celé záležitosti poté, co byla videa zveřejněna. Námořnictvo také vydalo prohlášení, že natáčení videí, jako jsou ta z doby před čtyřmi nebo pěti lety, nebylo akceptovatelné tehdy a není akceptovatelné ani v současném námořnictvu. Námořnictvo neschvaluje ani nepřehlíží takovéto činy.

Námořnictvo otočilo

Původně ale námořnictvo zaujalo jiný postoj. V sobotu uvedlo, že videa nevznikla se záměrem někoho urazit: „Vznikla s cílem udělat humorné skeče, které zaměřují pozornost posádky na specifická témata, jako jsou návštěvy přístavů, bezpečnost v dopravě, šetření vodou a čistota na lodi.“ Nyní se námořnictvo hájí, že v té době ještě záběry nevidělo.

Záběry se vysílaly jen na vnitřním okruhu lodi a vidět je mohlo 6000 příslušníků posádky. Můstku Enterprise bylo jen nakázáno, aby příště vznikala videa adekvátní formou.

Reklama

Výběr článků

Načítám