Hlavní obsah

Američané nejvíce obdivují Obamu s Clintonovou, zjistil průzkum

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prezident Barack Obama a ministryně zahraničí Hillary Clintonová jsou letos nejvíce obdivovanými osobnostmi ve Spojených státech. Vyplývá to z výročního výzkumu Gallupova ústavu.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka diplomacie Hillary Clintonová s prezidentem USA Barackem Obamou

Článek

Obama s 22 procenty s předstihem zvítězil nad svými předchůdci Georgem W. Bushem, který získal pět procent hlasů, a Billem Clintonem, jehož nejvíce obdivují čtyři procenta Američanů. Za nimi se umístil bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela a zakladatel Microsoftu Bill Gates, pro něž hlasovala dvě procenta lidí.

Obama se umístil na čele i loni a předloni. V roce 2008 získal ale o 10 procent hlasů více než letos.

Zato Clintonová je nejvíce obdivovanou ženou v USA už devět let za sebou. Na předních místech ankety se ovšem umisťuje už dvě desetiletí. Letos získala 17 procent hlasů.

Druhou největší podporu má bývalá kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová s 12 procenty a televizní celebrita Oprah Winfreyová s 11 procenty. Následuje první dáma USA Michelle Obamová, která dostala pět procent hlasů, a bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se dvěma procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám