Hlavní obsah

Obama si na dovolené zašel do kostela a čte o Reaganovi

Právo, roš

Životopisnou knihu o republikánském prezidentovi 80. let Ronaldu Reaganovi si do kufru přibalil jeho nynější nástupce Barack Obama, který na Vánoce dorazil za rodinou na rodnou Havaj a na ostrově Oahu s ní tráví dovolenou až do 2. ledna.

Článek

„Přečte toho opravdu hodně,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Podle amerických médií se bude prezident u Reagana patrně inspirovat, jak vyjít s opozicí.

Po drtivé porážce demokratů v listopadových volbách totiž republikáni ovládli Sněmovnu a budou držet palec na výdajích, jejichž tempem Obama a jeho demokraté vystrašili velkou část Američanů.

Prezident, který se na Štědrý den výjimečně ukázal v kapli na základně námořní pěchoty, už přesto stačil dokázat, že se nevzdává. Do své dovolené prosadil v Senátu schválení jaderné odzbrojovací smlouvy START s Ruskem i zrušení 17 let starého zákazu vojenské služby otevřeně homosexuálních osob.

Foto: Hugh Gentry, Reuters

Prezident Barack Obama s dcerami v Kailue na Havaji

Zejména však odolal liberálnímu křídlu demokratů a uzavřel s republikány kompromis v prodloužení daňových úlev všem Američanům, včetně bohatých. Do Obamovy četby budou ale patřit i denní svodky a první verze lednového výročního projevu O stavu Unie.

Před rokem zhatil Obamovy plány na odpočinkovou dovolenou vánoční útok nigerijského teroristy na letadlo přistávající v Detroitu.

Letos zatím jen policií pronásledovaný muž naboural vůz v blízkosti bezpečnostní zóny kolem Obamových u pláže Kailua. Obamovi se věnují jak dcerám Malii a Sashe, tak prezidentově sestře Maye Soetoro-Ngové i řadě svých exspolužáků jak z Havaje, tak z Chicaga, které je jejich domovským městem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám