Hlavní obsah

Východní pobřeží USA paralyzoval sníh

– New York

Sněhová bouře způsobila dopravní kolaps v severovýchodní části Spojených států. V New Yorku napadlo 40 centimetrů sněhu a dalších až 40 centimetrů má připadnout. Guvernéři států Maryland, Virginie a Severní Karolína museli vyhlásit stav nouze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Východní pobřeží USA paralyzoval sníhVideo: Reuters

 
Článek

V New Yorku napadalo v neděli téměř 40 centimetrů sněhu. Zdejší letiště Johna F. Kennedyho a LaGuardia musela omezit provoz. Letiště v Newarku v neděli večer přestalo přijímat i vypravovat lety a zatím není jasné, kdy bude znovu v provozu. V oblasti bylo v neděli zrušeno přes 2000 letů.

Sníh zablokoval i železniční dopravu. Společnost Amtrak v neděli odvolala spoje mezi New Yorkem a Bostonem.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zasněžená silnice v New Yorku

Guvernéři států Maryland, Virginie a Severní Karolína museli vyhlásit stav nouze. V Severní a Jižní Karolíně se v neděli ocitlo 100 000 domácností bez elektřiny. Distribuční společnosti se snaží dodávky obnovit, víc než dvě třetiny postižených ale stále ještě proud nemají.

Sněhová bouře by podle meteorologů neměla polevit ani v pondělí. V New Yorku by mělo napadnout mezi 30 a 40 centimetry sněhu. Až půl metru může napadnout ve Filadelfii a v Bostonu. Husté sněžení navíc bude i nadále provázet silný vítr o rychlosti 55 kilometrů v hodině.

V Kalifornii bahno

Problémy opačného rázu způsobilo vánoční počasí v Kalifornii. Přívalové deště mají na svědomí škody zejména východně od Los Angeles. Stovky lidí nemohly strávit Vánoce ve svých domovech kvůli lavinám bahna. Situace se zhoršila poté, co v sobotu začalo znovu pršet.

Foto: Alex Gallardo , Reuters

Muž v kalifornském Highland opouští oknem svůj bahnem zanesený dům.

V povodňových vlnách nesoucích bahno mizely zaparkované automobily a někdy i domy. Zničena byla řada ovocných plantáží. Jedna řidička přišla o život, když vlna bahna spláchla její auto do řeky. Počet zraněných zatím není znám.

Bahno zablokovalo dopravu na několika dálnicích, přerušeno bylo železniční spojení mezi Los Angeles a San Diegem. Vyčištění bahna z ulic obcí bude trvat několik dní, oznámily místní úřady. Podle odborníků může celková škoda dosáhnout stovek miliónů dolarů.

Foto: Alex Gallardo, Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám