Hlavní obsah

Panamský prezident chtěl odposlouchávat své rivaly, uvedl WikiLeaks

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Panamský prezident Ricardo Martinelli se snažil získat americký protidrogový úřad pro odposlechy svých politických rivalů. Odmítnutí ze strany Američanů se snažil zlomit výhrůžkou, že nebude pomáhat americké vládě v boji proti narkomafii v Panamě. Vyplynulo to podle agentury Reuters z interní depeše amerického ministerstva zahraničí, kterou zveřejnil server WikiLeaks.

Článek

"Potřebuji pomoci s telefonními odposlechy," napsal podle Reuters v srpnu 2009 Martinelli americké velvyslankyni v Panamě.

"Zmínil se o různých skupinách a jednotlivcích, kteří by měli být odposloucháváni. A jasně nedělal žádný rozdíl mezi oprávněnými bezpečnostními cíli a politickými nepřáteli," sdělila v depeši velvyslankyně Barbara Stephensonová svému ministerstvu. Zmínila se o následné výhružce ze strany prezidenta.

Panamský prezident na zveřejnění depeše reagoval prohlášením, ve kterém uvedl, že se jednalo o nesprávnou interpretaci jeho slov. Ujistil, že nežádal o odposlouchávání telefonických hovorů politiků a jeho vláda dále odhodlaně bojuje proti pašerákům drog a praní špinavých peněz v Panamě.

Server WikiLeaks založil Australan Julian Assange. Teď čeká v Británii na rozhodnutí soudu o svém případném vydání do Švédska, kde je podezříván ze sexuálních deliktů. O jeho vydání usilují také Spojené státy, jejichž oficiální místa zveřejňování tajných dokumentů na WikiLeaks silně podráždilo. Dříve server publikoval například tajné dokumenty z válek v Iráku a Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám