Hlavní obsah

Pilot poukázal na nedostatky při kontrolách letového personálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisko

Kalifornský pilot byl vyřazen z programu výcviku ochranky v letadlech, protože zveřejnil koncem listopadu na YouTube vlastní videa zachycující nedostatky v bezpečnostních opatřeních na sanfranciském letišti, které dokonce okomentoval. O pár dnů později ho vyřadili z programu pro zajištění bezpečnosti a při domovní prohlídce mu byla zabavena zbraň i průkaz na její držení, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Lidé na sanfranciském letišti čekají na odbavení.

Článek

Padesátiletý pilot se zkušenostmi zkušebního letce na videu ukázal, že zatímco cestující jsou podrobování pečlivým prohlídkám, u dveří pro zaměstnance nikdo nehlídá.

„Zkoušel jsem poukázat na obvyklé pokrytectví kontrol Úřadu pro bezpečnost dopravy (TSA),“ řekl pilot CNN.

Když videa zveřejnil, šéfpilot ho po pár dnech požádal, aby videa odstranil, protože to vyvolává rozruch. Pilot tak učinil, ovšem záhy poté byl vyřazen z programu výcviku „vzdušných šerifů (air marshall)“, tedy lidí, kteří mohou mít na palubě zbraň a případně zasáhnout proti teroristům.

Když se ptal na důvod vyřazení, sdělili mu, že možná porušil předpisy a že lidé, kteří se programu účastní, musejí mít nejvyšší etické standardy. Do jeho domu u Sacramenta přijeli čtyři lidé z ochrany letadel a dva jejich zástupci, aby mu osobně zabavili služební zbraň. Nevzali mu jen ji, ale také průkaz na držení běžné zbraně.

Mluvčí TSA Sarah Horowitzová krok obhajovala a dodala, že bezpečnost na letišti je vysoká, přestože některá bezpečnostní opatření nejsou vidět.

Za pilotem ale stojí jak letecká společnost, která ho zaměstnává, tak odbory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám