Hlavní obsah

Smlouva o odzbrojení má v USA šanci na ratifikaci

Washington

Vláda amerického prezidenta Baracky Obamy má velkou šanci nechat do konce roku ratifikovat novou americko-ruskou smlouvu o jaderném odzbrojení New Start. Devět republikánských senátorů v úterý veřejně oznámilo, že text podpoří. Podle agentury AP to je dost na to, aby smlouva prošla v Senátu, pokud budou jednotně hlasovat i demokraté.

Článek

Pro ratifikaci smlouvy se vyslovil zatím nejvýše postavený republikán v Senátu Lamar Alexander, který je považován za třetího v hierarchii senátorského klubu. K Alexanderovi se ale připojili i další jeho kolegové. Republikánský senátor Bob Corker při vyslovení podpory dokumentu prohlásil, že očekává silnou podporu z obou politických stran pro ratifikaci smlouvy.

Demokraté se snaží na republikány tlačit, aby se hlasovalo ještě před Vánocemi. Právě to šéf republikánských senátorů Mitch McConnel zcela odmítá, stejně jako hlavní expert republikánů na otázky jaderné výzbroje John Kyl.

Ratifikace letos je snazší

Pro ratifikaci smlouvy je třeba ve stočlenném senátu 67 hlasů. Demokraté, kteří schválení smlouvy podporují, mají 58 senátorů, a potřebují proto podporu alespoň části republikánů. V lednu by pro ně situace byla ještě komplikovanější, protože se funkce ujmou noví senátoři a demokraté přijdou o pět hlasů.

Senát by měl v úterý skončit plenární debatu o smlouvě. K její ratifikaci by podle AP měl přistoupit už ve středu.

Smlouvu START podepsali letos v dubnu v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Aby vstoupila v platnost, musí ji ratifikovat americký Senát a obě komory ruského parlamentu. V Moskvě se ale problémy při schvalování neočekávají.

Dokument zavazuje oba státy, aby snížily během příštích sedmi let stav strategických zbraní zhruba o třetinu, z nynějších 2200 hlavic na 1550 na každé straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám