Hlavní obsah

Kanadská diplomacie prý navrhla částečné zrušení víz pro Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadské ministerstvo zahraničí loni navrhlo ministerstvu pro přistěhovalectví, aby se v otázce víz udělala výjimka pro české veřejné činitele a diplomaty. Uvedla to o víkendu kanadská tisková agentura La Presse Canadienne. Není jasné, zda se Ottawa návrhem stále zabývá.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Plakát v Evropském parlamentu vyzývá poslance k podpoře deklarace za zrušení víz pro Čechy cestující do Kanady. Deklaraci iniciovali europoslanci Zuzana Roithová a Miroslav Ouzký.

Článek

Podle agentury se tak úřad snažil zlepšit vztahy s Českem, jehož hněv kvůli kanadské vízové povinnosti pro Čechy může podle kanadských představitelů ohrozit novou obchodní dohodu mezi Kanadou a Evropskou unií.

Při cestách do Kanady potřebují Češi víza od loňského července, kdy Ottawa vízovou povinnost jednostranně obnovila. Praha to ostře kritizovala a jako protiopatření zavedla víza pro kanadské diplomaty. Českým politikům se zatím nedaří přimět Kanadu ke zrušení povinnosti. Proti zavedení víz, které Kanada zdůvodnila vysokým počtem českých žadatelů o azyl, se postavila i Evropská unie.

Ve hře je obchodní dohoda

Dokumenty podle La Presse Canadienne také ukazují, že Evropská komise tlačila na Kanadu, aby zrušila vízovou povinnost pro Čechy. Kanadští představitelé, kteří vyjednávají obchodní dohodu s EU, se obávají, že se ji nepodaří uzavřít do roku 2011, pokud spor ohledně víz nebude vyřešen. Jistý člen kanadské delegace podle kanadské agentury varoval, že Evropané by v případě nedokončeného vyjednávání s Kanadou mohli přesměrovat své úsilí na jiné obchodní trhy.

Čeští diplomaté a veřejní činitelé nepředstavují velké riziko nelegálního přistěhovalectví, citovala La Presse Canadienne z dokumentu adresovaného loni kanadskému ministrovi pro přistěhovalectví Jasonovi Kenneymu. Text také zdůrazňuje, že české pasy se pokládají za důvěryhodné. Autoři však připouštějí, že v případě jejího uplatnění by podobnou výjimku mohly požadovat i jiné státy.

Kanadské ministerstvo pro přistěhovalectví nyní odmítlo sdělit, zda se nějaká výjimka pro Čechy stále zvažuje. Mluvčí úřadu Kelli Fraserová uvedla, že vízová politika se nezměnila. Poznamenala, že počet českých žadatelů o azyl se od zavedení této politiky snížil, dodala La Presse Canadienne.

Reklama

Výběr článků

Načítám