Hlavní obsah

Exploze ropovodu způsobená zloději zdevastovala malé město v Mexiku

Novinky,
Mexico DF

Nejméně 28 obětí si vyžádala nedělní exploze ropovodu ve středním Mexiku, uvedla BBC. Zraněno bylo dalších 52 lidí. Ve městečku San Martin Texmelucan vzdáleném 758 kilometrů od metropole bylo zcela zničeno 32 domů a vážně poškozeno 115. Podle vyšetřovatelů způsobili explozi zloději, kteří ropovod navrtali, aby získali ropu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mexiko - následky požáru po výbuchu ropovoduVideo: Reuters

 
Článek

Ministr vnitra mexického státu Puebla Valentín Meneses uvedl, že exploze poničila více než 115 domů. Úřady odhadují, že dosah účinků exploze byl asi pět kilometrů. Meneses tragédii připsal zlodějům ropy a vysvětlil, proč k tragédii došlo: „Ztratili nad tím kontrolu kvůli vysokému tlaku v potrubí. Ulice zaplavila ropa, pak přeskočila jiskra a my jsme viděli ohnivé řeky v ulicích.“

Podobně popisuje situaci i jedna z obyvatelek městečka, která vstala kolem půl šesté ráno. Byla zaskočena silným pachem ropy. O pár minut později viděla, jak mazut zaplavuje její ulici a pak vyskočily plameny. Její muž vykopl stěnu, což jim umožnilo uniknout z domu.

Foto: Imelda Medina, Reuters

Vyhořelá auta v mexickém městě San Martin Texmelucan

„Bylo to jako bychom byli v pekle. Všechno bylo pokryté kouřem,“ řekla agentuře AP.

Foto: Reuters

Zničené domy v mexickém městě San Martin Texmelucan

Plameny se podařilo dostat pod kontrolu kolem poledne místního času. Státní ropná společnost Pemex uzavřela ropovod.

Pemex uvedl, že krádeže ropy z potrubí jsou chronickým problémem a firmu připravují ročně o stamilióny dolarů. Přichází asi o deset procent své celkové produkce, ještě nákladnější jsou ale opravy.

Foto: Reuters

Hořící ropa v mexickém městě San Martin Texmelucan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám