Hlavní obsah

Pistolníka Billyho Kida by mohli omilostnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Fe

Billy the Kid, proslulý pistolník a desperát z dob amerického Divokého Západu, který zabil 21 lidí a jehož činy byly mnohokrát zvěčněny v americké kultuře, by mohl být omilostněn. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. O milosti pro desperáta uvažuje guvernér amerického státu Nové Mexiko Bill Richardson, který potvrdil, že posuzuje petici s žádostí v tomto duchu.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Billyho the Kida

Článek

Petice se opírá o všeobecné přesvědčení, že guvernér tehdejšího území Nového Mexika Lew Wallace v 19. století slíbil pistolníkovi milost, pokud bude před soudem svědčit v případu vraždy.

"Jako člověk, kterého vždycky fascinovala bohatá historie Nového Mexika, jsem byl odjakživa přitahován příběhem Billyho the Kida a především údajného slibu omilostnění," uvedl Richardson v prohlášení. "Pečlivě tu petici prostuduji, stejně jako všechna fakta týkající se dohody mezi Billym Kidem a guvernérem Wallacem, než přistoupím k nějakému rozhodnutí," dodal Richardson s tím, že by chtěl rozhodnout ještě do konce tohoto roku.

Billy the Kid, jehož vlastní jméno bylo Henry McCarty, se stal nechvalně známým už za svého života. V roce 1881, kdy mu ještě nebylo ani třicet let, ho ze zálohy zastřelil šerif okrsku Lincoln Pat Garrett. Billy the Kid se poté stal jednou z legend Divokého Západu a jeho příběh se mnohokrát objevil v písňových textech, filmech i knihách.

Richardson dostal řadu žádostí o omilostnění Billyho the Kida, ale ta poslední byla první formální peticí. Předložila ji právnička a nadšenkyně pro historii Divokého Západu Randi McGinnová, která prostudovala odpovídající dokumenty, aby posoudila, zda pro seriózní zvážení milosti existují dostatečné podklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám