Hlavní obsah

Kubánský disident nemůže pro Sacharovovu cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santa Clara

Kubánské úřady odmítly udělit vízum přednímu kubánskému disidentovi Guillermovi Farinasovi pro cestu do Francie, uvedla BBC. Měl ve středu ve Štrasburku převzít Sacharovovu cenu, kterou uděluje Evropský parlament. Farinas letos zahájil hladovku kvůli situaci politických vězňů.

Foto: Reuters

Guillermo Farinas ve svém bytě v Santa Claře.

Článek

Když 48letý Farinas nedostal vízum, označil kubánské úřady za arogantní. Podle něj nerespektují osobní svobodu.

Farinas letos skončil v nemocnici. Hladovka ho přivedla na pokraj smrti. V té době prezident Raúl Castro souhlasil s tím, že bude propuštěno 52 nejvýznamnějších politických vězňů výměnou za jejich odchod ze země. Propuštění vyjednala katolická církev.

Farinase na ceremoniálu zastupovala prázdná židle.

Farinas na dálku vyzval Evropskou unii k tvrdému postoji vůči Havaně. Kubánský režim ve zvukovém poselství označil za krutý komunismus a vyjádřil přesvědčení, že se unie nenechá ošálit vábením, které z Kuby zaznívá.

"Bohužel pro ty, kteří nám vládnou v naší vlastní zemi, se domnívám, že skutečnost, že nemůžeme svobodně opouštět ostrov...je sama o sobě zcela nezvratným důkazem toho, že se v autokratickém systému této země bohužel vůbec nic nezměnilo," řekl Fariňas k neúčasti na štrasburské ceremonii.

Sacharovova cena
Parlament cenu, kterou doprovází odměna ve výši 50 000 eur, uděluje už přes dvacet let na svém zasedání okolo 10. prosince, který je výročím deklarace lidských práv OSN. Ta byla vyhlášena před 62 lety.
Andrej Sacharov byl ruským fyzikem, členem Akademie věd a disidentem. Jeho úsilí bránit základní lidská práva proti netoleranci a represi ocenil norský komitét v roce 1975 Nobelovou cenou za mír.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám