Hlavní obsah

Konference o klimatu předběžně schválila kompromisní dohodu

– Cancún

Delegáti na klimatické konferenci v maxickém Cancúnu v sobotu předběžně schválili dohodu o klimatu. Kompromisní návrh formálně podporují všechny země vyjma Bolívie. Dohoda sice neprodlužuje platnost Kjótského protokolu, který omezoval emise skleníkových plynů, počítá ale například se zřízením "zeleného fondu" pro rozvojové země.

Článek

"Nyní máme text, který sice není dokonalý, je ale dobrým základem, od něhož se můžeme v budoucnu odrazit," uvedl šéf americké delegace Todd Stern. Ve stejném duchu se vyjádřil i jeho čínský protějšek Sie Čen-chua, který ale neopomněl dodat, že budoucí jednání budou tvrdá.

Čína a USA, jež produkují nejvíce skleníkových plynů, zřejmě budou stát v centru dalších jednání na konferenci v jihoafrickém Durbanu. Úspěchem mexických jednání je podle odborníků alespoň částečná dohoda, na kterou předběžně přistoupily i státy, jež při jednáních kladly největší odpor.

Dohoda neobsahuje prodloužení platnosti Kjótského protokolu, proti kterému rázně protestuje například Japonsko a Rusko. Text pouze uvádí, že je třeba snížit produkci skleníkových plynů, které narušují ozónovou vrstvu atmosféry, aniž by přesně stanovoval mechanismus, jak toho docílit.

Reklama

Související témata:

Související články

Cancúnský summit má daleko k ekologičnosti

Je to stále častější paradox: mezinárodní konference hledající řešení problému jej ve skutečnosti prohlubují. I dvoutýdenní jednání OSN v mexickém Cancúnu,...

Výběr článků

Načítám