Hlavní obsah

USA úspěšně vyzkoušely elektromagnetické dělo

Washington
Aktualizováno

Americké námořnictvo v pátek vyzkoušelo elektromagnetické dělo, které umožňuje střílet projektily rychlostí až pětinásobně přesahující rychlost zvuku. Projektil v tomto děle odpaluje silný elektrický impuls. Dostřelí až do vzdálenosti 200 kilometrů.

Článek

Dělo vypadá jako spojené kolejnice. Mezi ně se vloží projektil, který odpálí silný elektrický impulz zavedený do kolejí. Síla výstřelu dosáhla 33 megajoulů. Jeden megajoul odpovídá energii uvolněné při nárazu tunového vozu do zdi při rychlosti 160 kilometrů za hodinu. Výstřel projektilu o síle 33 megajoulů umožní dosáhnout rychlosti mach 5, což je pětinásobná rychlost zvuku.

Dělo bylo vyzkoušeno už v lednu. Síla střely ale zdaleka nedosáhlo té při nynějším pokusu.

"Dostřel 200 kilometrů znamená, že námořníci budou moci zůstat v bezpečné vzdálenosti od místa dopadu a nebudou nijak ohroženi," komentoval pokus admirál Nevin Carr.

Námořnictvo provedlo podobný pokus už v roce 2008, tehdy ale střela byla vyslána silou 10 megajoulů. Nynější síla výstřelu tak byla trojnásobná, což znamená i delší let střely a případný zásah vzdálenějšího cíle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám