Hlavní obsah

Zpěvák Jim Morrison byl posmrtně omilostněn

– Tallahassee • Aktualizováno

Americký stát Florida ve čtvrtek podle očekávání po 40 letech posmrtně omilostnil zpěváka Jima Morrisona. Člen skupiny The Doors tam byl v roce 1970 odsouzen za obscénní chování, jehož se údajně dopustil o rok dříve. Soud mu tehdy uložil pokutu 500 dolarů a šest měsíců ve vězení. Umělec ale trest nikdy nenastoupil. V roce 1971 zemřel v Paříži ještě předtím, než soud stačil rozhodnout o jeho odvolání.

Článek

Morrison podle tehdejší obžaloby na koncertu v Miami, který se konal 1. března 1969, divákům ukázal penis. Následně byl obviněn z rouhání a exhibicionismu. V ostře sledovaném procesu v Miami si pak v roce 1970 vyslechl verdikt, že je vinen. Případ je ale dones nejasný. Neexistuje důkaz o tom, že by se Morrison na koncertu skutečně obnažil.

Floridský guvernér Charlie Crist, který je fanouškem The Doors, udělení milosti považuje za správné. O svém stanovisku přesvědčil i zbylé tři členy floridské komise, jež rozhoduje o milostech. Její jednání se dnes uskutečnilo jeden den po nedožitých zpěvákových 67. narozeninách.

"Čím více jsem si četl o tom případu a čím více informací jsem se o něm dozvěděl, tím více jsem byl přesvědčený, že tu byla spáchána nespravedlnost," řekl již dříve guvernér.

Morrisona by milost prý nepotěšila

Politika proto mrzí, že zpěvák zemřel ještě předtím, než mohl očistit své jméno. "Je mi líto jeho i jeho rodiny, že se to nemohlo stát a že je tento čin stále součástí jeho rejstříku," uvedl Crist, kterému brzy vyprší mandát.

Podle Patricie Kennealyové Morrisonové, jež se označuje za vdovu po zesnulém zpěvákovi, by Morrisona milost nepotěšila. Činu, za který byl odsouzen, se prý nedopustil, a tak měl být jeho trest spíše zrušen anebo označen za justiční omyl.

Zpěvák podle ní tehdy soudní líčení nesl těžce. "Nebylo mu to jedno. Hluboce jej to zasáhlo. Vlastně to byla jedna z příčin, které přispěly k jeho smrti. Určitě to zničilo The Doors. Jako skupina již po Miami, po rozsudku nikdy nevystoupili," podotkla Kennealyová Morrisonová, kterou si Morrison údajně vzal za ženu při pohanském rituálu.

Skupina The Doors vznikla v roce 1965 v Los Angeles. Zakládajícími členy The Doors byli hráč na klávesové nástroje Ray Manzarek a Morrison, časem se ke kapele přidali kytarista Robby Krieger a bubeník John Densmore. První album The Doors vyšlo v lednu 1967 pod prostým názvem The Doors. Obsahovalo i jednu z nejznámějších skladeb kapely Light My Fire.

Poslední deskou natočenou s Morrisonem bylo L.A. Woman z roku 1971. Několik měsíců po jeho vydání Morrison zemřel. Zbylí tři členové pak koncertovali a nahrávali bez něj, po dvou letech se však rozpadli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám