Hlavní obsah

NASA prodala počítače z raketoplánů i s citlivými daty

Novinky, pst

Na pořádné problémy si zadělala NASA, která rozprodává vysloužilé raketoplány a také staré počítače využívané v rámci programu jejich letů. Podle blogu Computerworld.com však úřad podcenil zabezpečení a většina počítačů nebyla před prodejem vymazána, ačkoli stroje obsahovaly citlivé i tajné údaje.

Foto: Reuters

NASA začala vyprodávat program raketoplánů, poskytla ale víc, než jí bylo milé.

Článek

Následná inspekce zjistila, že k závažnému porušení bezpečnosti došlo v centrech na Floridě, ve Virginii, Texasu i Kalifornii. Média se podivují, jak je možné, že se něco takového stane v agentuře, pro kterou pracuje tolik skvělých mozků. Testování prokázalo, že ze 14 počítačů nebyly u deseti bezpečně přemazané pevné disky. Ty obsahovaly tajné údaje spojené s programem raketoplánů.

Na základě zjištění auditu nebyly při mazání disků použity odpovídající programy, které zajišťují, že budoucí vlastník počítačů nebude moci smazaná data obnovit.

Kromě toho bylo objeveno i 44 počítačů na paletách v zařízení pro recyklaci, které měly na skříních štítky s IP adresami, které mohly posloužit hackerům při pronikání do vnitřní počítačové sítě NASA a napadnout konkrétní počítač, či otestovat slabiny systému. Některé pevné disky se také ztratily a byly až později nalezeny na veřejné skládce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám