Hlavní obsah

Lijáky po 21 letech uzavřely Panamský průplav

Panamá

Úřady poprvé od americké invaze do Panamy v roce 1989 přerušily provoz v Panamském průplavu, který propojuje Atlantský a Tichý oceán. Důvodem jsou lijáky a rekordně vysoký stav hladin v jezerech, která jsou součástí průplavu.

Článek

Poslední loď proplula skrz Panamskou šíji ve středu v poledne místního času. Úřady otevřely stavidla, aby v jednom z jezer snížily stav vody. Střední Ameriku, ale i Kolumbii a Venezuelu sužují nejsilnější lijáky za několik desítek roků.

Kvůli nehodám byly v minulosti uzavřeny části průplavu, nikoliv ale průplav celý. Naposledy se tak stalo koncem roku 1989, kdy do Panamy vtrhli američtí vojáci a svrhli režim diktátora Manuela Norriegy.

Panamským průplavem každoročně projede 14 000 lodí, které vezou zboží představující pět procent světového obchodu. Průplav vybudovali Američané v letech 1904 až 1914. V roce 1999 byl předán Panamě. Na rozdíl od Suezského, nemá Panamský průplav hladinu v úrovni mořské a lodě proplouvají systémem zdymadel.

Průplav v současnosti prochází stavebními úpravami, které ho mají rozšířit. Rozšíření umožní, aby jím proplouvaly kontejnerové lodi nového typu známé jako "post-Panamax" a schopné přepravovat až 12 600 kontejnerů. Bude to vyžadovat odstranění 152 miliónů krychlových metrů zeminy, tři čtvrtiny množství, jaké bylo potřeba odstranit při hloubení původního kanálu, a výstavbu nových zdymadel na obou koncích.

Foto: Profimedia.cz

Loď v Panamském průplavu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám