Hlavní obsah

Obamův plán uzavřít Guantánamo se komplikuje

Novinky, rei
Washington

Plán amerického prezidenta Baracka Obamy uzavřít věznici Guantánamo na Kubě se stále víc komplikuje. Ve středu večer zákonodárci zamítli propuštění nebo transport vězňů do jiných zařízení.

Článek

Sněmovna reprezentantů rovněž výslovně odmítla uvolnit veřejné finance na převoz Chálida Šajcha Muhammeda, údajného hlavního strůjce teroristických útoků z 11. září 2001.

Obama sliboval brzké uzavření kontroverzní věznice, kde USA bez obvinění zadržují osoby podezřelé z terorismu, už během své předvolební kampaně. Muhammeda a další vězně chtěl postavit před civilní nebo vojenský soud. Obama chtěl Guantánamo uzavřít do roka od nástupu do Bílého domu, ale to mu nevyšlo. Teď to vypadá, že to může jít těžko i v příštím roce.

Obamovi demokraté ztratili sice po podzimních volbách ve Sněmovně reprezentantů většinu, ale Sněmovna do uvedení nových zástupců příští měsíc ještě stále rozhoduje ve starém složení.

Přesto zákonodárci navzdory Obamovým přáním ve středu při hlasování o vládních výdajích pro fiskální rok do konce září 2011 rozhodli, že „žádné peníze nemohou být použity k převozu, propuštění, anebo asistenci při převozu či propuštění Chálida Šajcha Muhammeda a dalších vězňů do Spojených států a na jejich území“.

Bílý dům reagoval prohlášením, že je silně proti ustanovení. Zákon ještě musí potvrdit Senát.

Ve věznici Guantánamo je v současnosti 174 vězňů. Více než 30 jich chtějí USA obvinit a soudit na americké pevnině. To se nelíbí republikánům.
Minulý měsíc civilní soud, před kterým stanul vůbec poprvé vězeň z Guantánama, uznal obviněného Tanzánce Ahmeda Khalfana Ghailaniho vinným pouze v jediném z 286 bodů obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám