Hlavní obsah

Clintonova vláda zvažovala obětování pilota, aby mohla napadnout Irák

Novinky, pst

Bývalý náčelník sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil, generál Hugh Shelton šokoval svým posledním vystoupením v televizi, když prozradil, že už vláda Billa Clintona uvažovala o obětování amerického pilota, aby získala záminku útoku na Irák. Shelton tak uvedl své čerstvě sepsané paměti, kde odhaluje přešlapy administrativy USA.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle

Článek

Shelton tvrdí, že s plánem přišel jeden ze členů kabinetu prezidenta Clintona, který vládl v letech 1993 až 2001. V roce 1997 létaly nad Irákem americké bojové letouny pravidelně, protože dohlížely na udržování bezletových zón nad severním a jižním Irákem.

"Ten člověk navrhl: Nechte letět jednoho letět tak nízko, aby ho Saddám mohl sestřelit. Jakmile bude už jednou letadlo a jeho pilot dole, máme záminku pro útok na Irák," uvedl Shelton.

Generál na to prý reagoval okamžitě: "Pěst se mi sevřela a naježily se mi chlupy na krku. Vycenil jsem zuby a procedil: Rád to udělám, jakmile bude váš zadek natolik kvalifikovaný, aby letěl dostatečně nízko a pomalu." Shelton přitom netvrdí, že by šlo o koncept, který vznikl v Demokratické straně, ale jde podle něj o chybu obou hlavních stran, tedy i republikánů.

Ve své knize pak označuje invazi do Iráku v roce 2003 za nejhorší ukázku politického vedení založeného na sérii lží, jakou kdy viděl. Operaci, kterou zahájila vláda George W. Bushe a zdědila administrativa Baracka Obamy označuje za fiasko, které si už vyžádalo 4400 padlých Američanů a kolem tři biliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám