Hlavní obsah

Čtrnáctiletý „řezník“ z Mexika je americký občan

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Mexico City

Čtrnáctiletý hoch, který se v Mexiku přiznal, že pracoval jako nájemný vrah stínající svým obětem hlavy, je občanem USA. V pondělí to oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

Článek

„Můžeme potvrdit, že hoch má americké občanství, ale víc k jeho situaci dodat nemůžeme, jelikož u zatykače chybí podpis alespoň jednoho rodiče,“ oznámila mluvčí ministerstva Gini Staubová. Už předtím informovala, že jakmile bude potvrzeno, že chlapec je občanem USA, bude mu poskytnuta „veškerá náležitá konzulární pomoc“.

Hoch s rodným listem vystaveným v kalifornském San Diegu byl zatčen ve čtvrtek i se svými dvěma sestrami na letišti ve střední části Mexika. Policii na něj upozornil informátor. Trojice měla namířeno do Tijuany, kde boje mezi mexickými drogovými kartely patří k nejdivočejším.

„Stínal jsem jim hlavy,“ přiznal se bez uzardění chlapec novinářům s tím, že pracoval pro kartel Pacifico Sur jako nájemný vrah. Zabil nejméně čtyři lidi. Peníze dostával v hotovosti v pesetách či dolarech jednou týdně. Hoch dodal, že je sirotek a neměl na výběr. Jeden z bossů, Julio „El Negro“ Padilla, mu údajně řekl: „Buď pro nás budeš pracovat, nebo tě zabiju“. Později se chlapec hájil, že zabíjel pod vlivem drog.

Podle deníku The Wall Street Journal mu hrozí nanejvýš tři roky za mřížemi.

Vzájemné boje mezi mexickými gangy i jejich střety s vládními silami si za posledních pět let vyžádaly téměř 30 000 lidských životů.

Reklama

Související články

Mexická policie zadržela dalšího narkobarona

Mexická policie ve spolupráci s americkým protidrogovým úřadem DEA dopadla v úterý večer drogového bosse Carlose Montemayora, zvaného Cowboy. Byl považován za...

Výběr článků

Načítám