Hlavní obsah

WikiLeaks pomohly teroristům s výběrem terčů, zveřejnily důležitá místa pro USA

Novinky,
Londýn/Washington
Aktualizováno

Dlouhý seznam míst a objektů, které jsou pro USA životně důležité z hlediska bezpečnosti, unikl na server WikiLeaks. List The Times v pondělí napsal, že jde o seznam vhodných cílů pro teroristy. Seznam se objevil v diplomatických depeších, zveřejňovaných serverem WikiLeaks.

Článek

Seznam byl vypracován poté, co americké ministerstvo zahraničí vyzvalo zastupitelské úřady, aby mu poslaly seznam všech objektů, jejichž ztráta by mohla kriticky ohrozit bezpečnost USA.

Na seznamu jsou mimo jiné plynovody a ropovody a také komunikační a dopravní terminály.

V Británii jsou podle BBC na seznamu mimo jiné oblasti pro satelitní komunikaci a místa, kde vycházejí na povrch podmořské kabely, ale také továrny zbrojařského koncernu BAE a továrna v Edinburghu nutná pro jaderné ponorky.

Na seznamu je dále plynovod Nadym na západě Sibiře, který je popsán jako „nejkritičtější zařízení spojené s plynem na světě“. Proudí jím ruský plyn do západní Evropy.

Dále jsou na seznamu farmaceutická zařízení na zpracování krve vyrábějící krevní deriváty, která dodávají léky do celého světa. Soupis také obsahuje továrnu na výrobu protilátek proti hadímu jedu v Austrálii, kobaltový důl v Kongu nebo závod na výrobu inzulínu v Dánsku. Jsou na něm i továrny společností BASF a Siemens v Německu a farmaceutické továrny ve Francii nebo Švýcarsku.

Titulek listu The Times o seznamu cílů pro teroristy je však podle BBC trochu nadnesený, sice jsou uvedena města, ale ne konkrétní adresy, i když ty si v mnoha případech není těžké zjistit. Na seznamu však také nejsou zmíněny bezpečnostní systémy chránící tato zařízení. Naopak lákavé pro teroristy je, že tato místa USA považují za kritická.

Výběr míst, která se objevila na seznamu WikiLeaks
Objektstát
Evropa
Ropovod DružbaBělorusko, Polsko
Kobaltový důlNorsko
Podmořský kabel ApolloFrancie
Farmaceutická firma Sanofi.AventisFrancie
Přístav RotterdamNizozemí
Výrobce inzulínu Novo NordiskDánsko
Bosporská úžinaTurecko
Blízký východ
Suezský kanálEgypt
Ropný terminál v BasřeIrák
Rafinérie v AbkajkuSaúdská Arábie
Amerika
Hydroelektrická přehrada MicaKanada
Protipovodňová přehrada AnzalduasMexiko
Výrobce vakcíny proti slintavce a kulhavceArgentina
Afrika
Důl na kobalt v Kongu
Podnik BAE Land Systems na výrobu obrněných vozidel v Jihoafrické republice

Americký vládní pštros

Asi nejabsurdnější přístup ale zaujala americká vláda. Vyzvala své zaměstnance, aby se nedívali na dokumenty, které unikly, protože jsou stále označeny jako tajné, uvedly FoxNews.

Toto interní nařízení uniklo z vládního Úřadu pro management a rozpočet. Prohlížet tyto materiály podle něj mohou lidé bez prověrek až poté, co budou materiály odtajněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám