Hlavní obsah

Stráže v americké věznici pozorovaly brutální bití vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V úterý zveřejnila americká agentura AP videa z bezpečnostních kamer v idažské věznici. Ty mimo jiné zachytily, jak jeden vězeň napadne druhého a zbije ho do bezvědomí. Přestože napadený klepe na okýnko stráží, ty nezasáhnou. Vyšetřování prokázalo, že v soukromé věznici přezdívané škola gladiátorů bylo násilí mezi vězni na běžném pořádku, napsala BBC.

Brutální rvačka vězňů v soukromé věznici v IdahoVideo: ČTK

 
Článek

Záznam zachycuje, jak v lednu jeden vězeň napadl jiného a brutálně ho mlátil. Napadený Hanni Elabed zoufale bušil na okýnko stráží, ty ale nezasáhly. Trojice dozorců přišla na místo činu až dvě minuty poté, co útočník bití zanechal, a nasadila mu pouta. Elabed už ležel na podlaze. V bezvědomí byl i následující tři dny. Po útoku krvácel do mozku a ten má poškozený.

Je to jen jeden z případů násilí v idažské věznici, které se kvůli bitkám mezi vězni přezdívá škola gladiátorů. Už v minulosti vězni zadržovaní v tomto zařízení podali na správu věznice žaloby s tím, že útoky se snažila utajit a napadeným bylo odmítnuto ošetření, o které žádali.

Idažské vězení spravuje soukromá Americká korporace pro nápravu (CCA). Ta už prováděla vyšetřování násilností, uvedla v úterý prokurátorka Wendy Olsonová. Podle ní Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dokonce zjišťoval, zda dozorci neporušili občanská práva vězňů.

CCA se tvrdě ohradila proti publikování videa: „Zveřejnění videa vyvolává zbytečné bezpečností riziko pro naše zaměstnance, pro vězně svěřené do naší péče, a nakonec i pro veřejnost. CCA, která spravuje 60 věznic v 19 státech USA na základě kontraktů s federální vládou, uvedla, že spolupracuje s FBI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám