Hlavní obsah

Clintonová mluvila kvůli WikiLeaks se svými kolegy v sedmi zemích

Washington

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová upozornila v pátek své kolegy v sedmi státech na některé informace, jež by mohly být uvedeny v důvěrné korespondenci amerických diplomatů. Statisíce interních dokumentů americké diplomacie se i přes protesty Spojených států chystá zveřejnit internetový server WikiLeaks. Američané se obávají, že zveřejnění diplomatické korespondence ohrozí jejich zájmy.

Článek

Clintonová kvůli dokumentům mluvila se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch'em, uvedl mluvčí americké diplomacie Philip Crowley. Kromě toho se ministryně obrátila i na představitele Německa, Británie, Francie, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Afghánistánu.

Už dříve se na některé zahraniční vlády obrátili američtí velvyslanci, uvedl Crowley. Americká diplomacie své partnery upozorňuje na to, že v dokumentech by mohla být neuctivá vyjádření na adresu zahraničních představitelů.

Crowley uvedl, že zveřejnění dokumentů "ohrozí životy i zájmy". Agentura Reuters v pátek uvedla, že obsah dokumentů je natolik výbušný, že mohou cizím státům způsobit nemalé potíže. Podle zdrojů agentury se diplomatické depeše týkají mimo jiné údajných korupčních afér ruských, afghánských nebo středoasijských politiků.

Server WikiLeaks neupřesnil časový plán zveřejnění dokumentů. Očekává se však, že se korespondence amerických diplomatů objeví na internetu v sobotu nebo v neděli.

Server nedávno oznámil, že množství dokumentů připravených ke zveřejnění je mnohokrát větší než při říjnovém skandálu se zveřejněním tajných dokumentů o irácké válce. Podle WikiLeaks má jít bezmála o tři miliony dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám