Hlavní obsah

V USA zatkli 78letého expolicistu se 17 střelnými zbraněmi, chtěl zabít Obamu

– Washington
Novinky,

Američtí tajní agenti zatkli v listopadu veterána amerického námořnictva a bývalého příslušníka newyorské policie Michaela Stephena Bowdena, který vyhrožoval, že zabije současného prezidenta Baracka Obamu. Uvedla to v pátek NBC. V jeho domě bylo nalezeno na 17 střelných zbraní.

Článek

Osmasedmdesátiletý Stephen Bowden ze státu Jižní Karolína na sebe upozornil v polovině listopadu, když při pravidelné lékařské prohlídce pro veterány řekl zdravotnici, která se ho ptala, zda nemá sebevražedné myšlenky, že „zvažuje cestu do Washingtonu, aby zastřelil prezidenta, protože nedělá dost pro Afroameričany.“

Zdravotnice upozornila policisty, kteří Bowdena zadrželi. V jeho domě nalezli tři poloautomatické pistole a poloautomatickou pušku ukryté pod postelí. U dveří měl nabitou brokovnici s krátkou hlavní a v ložnici syna bylo devět pušek, dvě brokovnice a pistole. Není jasné, zda je muž vlastnil legálně.

Bývalý policista po zadržení prohlásil, že svá slova myslel vážně. "Kdybych dostal příležitost postavit Obamu ke zdi a střelit ho, udělal bych to. Kdyby to bylo možné, zabil bych prezidenta za to, co udělal této zemi," řekl agentům poté, co ho informovali o právu nevypovídat.

Podle syna by vraždy prezidenta nebyl schopen

Podle listu The Washington Post čeká Bowdena ve věznici psychiatrické vyšetření. Poté se rozhodne, zda bude formálně obžalován. Bowden uvažoval v dubnu o sebevraždě, proto se ho zdravotnice tázala, zda nemá sebevražedné myšlenky. Jeho syn Kerry o nich nevěděl.

Zatčení se ale Kerry Bownden podivoval, protože podle něj nepředstavoval skutečnou hrozbu. „Je to 78letý muž po dvou bypassech. Když zvedne cokoli těžšího deseti kilogramů, musí si vzít nitroglycerín, protože ho píchá na hrudi. Když stoupá do kopce, nebo jde příliš, dlouho, musí se zastavit a vzít si nitroglycerín, protože ho píchá na hrudi. Je skutečně tento muž reálným nebezpečím?“

Bowden sloužil čtyři roky u námořnictva, tři roky pracoval jako policista v New Yorku a 18 let u newyorských hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám