Hlavní obsah

Bojovníci za práva zvířat poslali vědci žiletky s virem HIV

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Bojovníci za práva zvířat z Fronty za osvobození zvířat (ALF) uvedli, že poslali žiletky potřísněné krví lidí nemocných AIDS neurochirurgovi Davidu Jentschovi z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA), který zkoumá vliv drog na primátech. Profesor dostal poštou balíček žiletek a už dříve mu aktivisté spálili auto. Případ proto vyšetřuje policie a FBI, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Kalifornská univerzita v Los Angeles

Článek

Jentschovi přišel domů balíček použitých žiletek s výhružným dopisem. Nyní je zkoumají experti. ALF na svých stránkách zveřejnila prohlášení skupiny „Oddělení spravedlnosti na UCLA“, že poslali žiletky Jentschovi, protože používá primáty v rámci vládního výzkumu působení drog a drogových závislostí.

„Nemá žádné právo dávat primátům fencyklidin známý jako PCP a další drogy prodávané na ulicích a používat na to federální peníze,“ stojí v prohlášení.

Podle univerzity bylo podniknuto nejméně jedenáct sabotáží a útoků na Jentschův majetek nebo majetek UCLA kvůli využití zvířat při výzkumu.

Jentsch se pokouší zjistit biochemické změny, která vznikají při vytváření závislosti na metamfetaminu a tabáku u teenagerů. Zkoumá také selhání kognitivních funkcí u schizofreniků. Většina jeho práce je placena Národním zdravotním institutem.

„Odpovědné použití zvířat ve výzkumu, který vede ke zlepšení zdraví duševně nemocných, je správné a my v tom budeme pokračovat, protože máme morální odpovědnost vůči společnosti používat naše schopnosti ke zlepšení světa,“ řekl profesor. Dodal, že aktivisté na něj uplatnili celou řadu postupů s cílem překazit jeho práci. „Začali tím, že mi spálili auto. Podíleli se každý měsíc na demonstracích před mým domem. Říkali, že mi proříznou hrdlo, ale já se nebojím, mám vztek," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám