Hlavní obsah

Počet obětí cholery na Haiti stoupl na 1344

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí epidemie cholery na Haiti stoupl na 1344. V pondělí to podle agentury AFP oznámilo haitské ministerstvo zdravotnictví. Kvůli epidemii vyzvali čtyři kandidáti na prezidenta k odložení voleb plánovaných na neděli, úřady jim ale nevyhověly.

Článek

Cholerou se celkem nakazilo přes 56.000 lidí, z toho asi 23.000 bylo hospitalizováno. Nejhorší situace je v departmentu L'Artibonite, odkud je hlášeno 701 mrtvých a 13.000 hospitalizovaných. V metropoli Port-au-Prince zemřelo na choleru 77 lidí.

Mezinárodní organizace už dříve varovaly, že by ani dosavadní rozsah epidemie nemusel být konečný. Podle nich by se mohlo cholerou nakazit až 200.000 obyvatel devítimilionového státu.

Čtyři z kandidátů, kteří se budou v neděli ucházet o zvolení haitským prezidentem, už vyzvali úřady, aby hlasování odložily. Státní správa by se podle nich měla nyní soustředit výhradně na potlačení epidemie. Úřady ale kandidátům, jejichž šance na úspěch ve volbách jsou podle BBC minimální, nevyhověly. Podle úřadů se situace v zemi stabilizovala.

Čtveřice také požaduje prošetřit, proč v zemi vypukla cholera.  Někteří Haiťané ze zavlečení cholery obvinili nepálské vojáky, jejich vyšetření to však vyvrátilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám