Hlavní obsah

Záchranáři z 11. září dostanou od státu milióny dolarů

Právo, CNN, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Většina z více než deseti tisíc záchranářů, kteří po útocích na New York z 11. září 2001 trpí zdravotními problémy způsobenými jedovatým prachem a sutinami, souhlasila s vyplacením odškodného v celkové výšce 625 miliónů dolarů (11,3 mld korun). Aby dohoda mezi státní pojišťovnou zřízenou pro tyto účely a poškozenými mohla platit, muselo ji podpořit nejméně 95 procent těch, kteří stát či město New York zažalovali.

Článek

„Vyjednávali jsme víc než dva roky, abychom dosáhli vyrovnání pro naše klienty, o němž si skutečně myslíme, že je v porovnání s nejistotou soudního procesu nejlepším výsledkem,“ řekl advokát poškozených Paul Napoli.

„Toto řešení ochrání ty, kteří přišli městu pomoci tehdy, když to nejvíc potřebovalo,“ podotkl starosta New Yorku Michael Bloomberg.

Kdo nekouří a do sedmi měsíců po 11. září onemocněl těžkou chorobou dýchacích cest, např. astmatem, obdrží od 800 tisíc do 1, 2 miliónu dolarů. Kdo neonemocněl, ale podal žalobu kvůli obavám z nemoci, dostane 3 250 dolarů. Pozůstalým po těch, jejichž úmrtí je spojeno s prací po útocích, připadne kolem 1, 5 miliónu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám