Hlavní obsah

Cholera z Haiti se dostala do USA, hrozí další případy

– Miami/Port-au-Prince
Novinky,

Na Floridě byl ve středu zaznamenán první případ cholery zavlečené z Haiti. List Miami Herald uvedl, že jí trpí žena, která se na jihozápad Floridy vrátila před týdnem z čtrnáctidenní návštěvy příbuzných na Haiti. USA jsou po Dominikánské republice druhou zemí, kam se cholera z Haiti dostala.

Foto: /St-Felix Evens , Reuters

Haitská žena nakažená cholerou

Článek

Podle údajů listu The Miami Herald je možné na Floridě očekávat další případy nakažených touto nemocí, protože zde žije více než 240 000 Haiťanů. Haiti a Miami spojuje denně několik leteckých linek.

Je ale malá pravděpodobnost, že by k rozšíření nemoci mohla přispět nakažená žena. Podle lékaře Thomase Toroka nepracovala v zaměstnání, kde by přicházela do styku s veřejností. K jejímu stavu uvedl: „Daří se jí docela dobře.“

Připustil však, že lékaři už mají podezření na další případy cholery.

Na choleru umřelo už 1110 lidí

V úterý byl zaregistrován první případ cholery také v Dominikánské republice sousedící s Haiti. Vláda v Santo Domingu kvůli choleře zavedla omezení na volný pohyb osob a zboží mezi oběma státy. Haitští pouliční obchodníci prodávající pod širým nebem džusy, jídlo a použité oděvy nesmí přes hranice. Na hranici byl vytvořen sanitační pruh s desinfekcí, kterou musí projet všechny vozy a projít všichni lidé.

Podle nejnovější bilance na Haiti zemřelo na choleru 1110 lidí. Hospitalizováno jich bylo během čtyř týdnů od propuknutí epidemie 18 382.

Mezinárodní organizace podle ČTK už dříve varovaly, že by se nemocí nakonec mohlo nakazit až 200 000 obyvatel státu, v němž žije 8,9 miliónu osob. Epidemie je další těžkou zkouškou pro stát, který se vzpamatovává z lednového ničivého zemětřesení a dalších pohrom včetně nedávného hurikánu.

Cholera ohrožuje volby

Původ epidemie není znám. Někteří ze zavlečení choroby obviňují nepálské příslušníky stabilizační mise OSN, vyšetření všech ale bylo negativní.

Haiťané přesto zaútočili na vojáky mírových sil OSN. [celá zpráva]

Spekuluje se, že šlo o pokus zmařit volby, které se mají konat za 28. listopadu.  Kandidáti vedoucí kampaň se sami bojí cholery a současně čelí strachu z cholery mezi voliči.

Jeden z kandidátů, zpěvák Michael Martely, řekl agentuře AP: „Vedeme kampaň jako by žádná cholera nebyla, protože potřebujeme získat lidi a jejich důvěru. Proto se se všemi objímáme a procházíme se s nimi a doufáme, že ji nechytíme. Jenom doufáme.“

Reklama

Související témata:

Související články

Cholera na Haiti si vyžádala už 284 životů

Podle haitského ministerstva zdravotnictví v zemi při epidemii cholery za poslední dobu zemřelo už 284 lidí. Jen v úterý to bylo 25 osob, 3612 lidí bylo...

Výběr článků

Načítám