Hlavní obsah

Voliči v Arizoně povolili užívání marihuany k lékařským účelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Voliči v Arizoně v referendu povolili ve svém státu užívání marihuany pro lékařské účely. Arizona se tak stala patnáctým americkým státem, který medicinské užívání konopné drogy umožňuje. V pondělí o tom informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Referendum se konalo už 2. listopadu, kvůli velmi malému rozdílu mezi stoupenci a odpůrci legalizace marihuany pro léčebné účely ale byly výsledky zveřejněny až nyní. Pro povolení užívat marihuanu se vyslovilo o 4700 lidí víc než proti němu. Celkem hlasovalo asi 1,6 miliónu voličů.

Podle schváleného návrhu budou moct lékaři na státních klinikách v Arizoně nabízet pacientům marihuanu, pokud droga umožní snížit bolesti nemocných. Lidé, kteří žijí víc než 40 kilometrů od státní kliniky, budou smět konopí pro lékařské účely sami pěstovat.

"Arizonské zákony nyní odrážejí převažující názor veřejnosti, že vážně nemocní lidé by neměli být považováni za zločince, pokud jim marihuana poskytuje úlevu (od bolestí)," řekl Rob Kampia, který podporoval legalizaci drogy.

Arizona se stala už patnáctým americkým státem od roku 1996, který povolil užívat marihuanu pro léčebné účely. Stejná úprava platí také ve federálním distriktu hlavního města Washingtonu.
Žádný z amerických států ale zatím nepovolil užívat a pěstovat marihuanu pro jiné než lékařské účely. V Kalifornii se 2. listopadu konalo referendum o této otázce, voliči ale úplnou legalizaci marihuany odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám