Hlavní obsah

CIA zajišťovala nacistům po válce azyl v USA

– Washington
Novinky, rei

Americká ústřední zpravodajská služba CIA po válce zajišťovala útočiště bývalým nacistům. Uvádí to vládní zpráva z roku 2006, o níž teprve nyní informoval deník The New York Times (NYT).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dokument ministerstva spravedlnosti má 600 stran a popisuje „spolupráci s perzekutory“. Pracovníci oddělení Úřadu zvláštního vyšetřování (OSI) se shodli, že váleční zločinci „byli vědomě vpouštěni do USA“.

„Amerika, která si zakládala na tom, že je útočištěm pronásledovaných, se v menší míře stala také útočištěm pro pronásledovatele,“ uvádí zpráva.

Chránili inženýry i vojáky SS

NYT zmiňuje konkrétní případy nacistů, kteří skončili ve Spojených státech. Tak například v roce 1954 CIA pomohla Ottu von Bolschwingovi, jenž pomáhal Adolfu Eichmannovi s plánem na likvidaci Židů v Německu. Agenti CIA v jednotlivých zápisech řešili, co dělat, kdyby byla von Bolschwingova identita v Americe odhalena. Ministerstvo spravedlnosti se v roce 1981 chystalo von Bolschwinga vyhostit, ale on téhož roku zemřel.

Američané stáli především o vědce a techniky. Jedním z těch, komu byl hned koncem války v roce 1945 zajištěn příchod do USA, byl Arthur L. Rudolph, jenž působil v tajné zbrojovce Mittlewerk v Kohnsteinu. Spojené státy chtěly využít jeho znalostí při výrobě raket. Zpráva ministerstva nyní zmiňuje, jak jeho vysoce postavený představitel intervenoval u imigračních úřadů, aby Rudolphovi při návratu z cesty po Mexiku nečinily potíže, protože je to v národním zájmu.

Ministerstvo spravedlnosti později zjistilo, že Rudolph se podílel na zneužívání Židů, kteří v továrně Mittelwerk otročili, v mnohem větší míře, než připouštěla CIA.

Rovněž pokus o vyhoštění Rudolpha ze strany ministerstva vyzněl naprázdno a podobné to bylo v případě bývalého člena Waffen SS Tscherima Soobzokova, o němž CIA neměla oficiálně žádné záznamy, ale ministerstvo spravedlnosti vědělo, že ho zpravodajská služba zaměstnává jako poradce.

Ministerstvo: ve zprávě jsou chyby

Americké ministerstvo spravedlnosti se snažilo zprávu čtyři roky tajit. Zveřejnit ji muselo pod hrozbou žaloby kvůli porušení zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministerstvo deníku The New York Times potvrdilo, že vyšetřování trvalo šest let a nikdy nebylo formálně uzavřeno, díky čemuž se ve zprávě vyskytují i chyby. Dokument podle úřadu nepředstavuje oficiální stanovisko vlády.

Od vzniku oddělení OSI v roce 1979 bylo z USA vyhoštěno několik set bývalých nacistů. Oddělení letos zaniklo tím, že se spojilo s jiným.

Reklama

Výběr článků

Načítám