Hlavní obsah

Clintonová: prezidentkou nebudu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christchurch

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová znovu odmítla spekulace, že plánuje v příštích volbách kandidovat na prezidentku USA. Řekla to v pátek během své návštěvy Nového Zélandu.

Článek

Clintonová neúspěšně kandidovala před volbami v roce 2008, které do čela země vynesly jejího kolegu z Demokratické strany Baracka Obamu. Nominace Clintonové ale utekla těsně.

O tom, že by mohla kandidovat znovu, se ve Spojených státech hovoří hlasitěji po volbách do Kongresu, v nichž demokraté tento týden ztratili většinu ve Sněmovně reprezentantů a ubylo jim i křesel v Senátu. Clintonová by mohla využít Obamovy klesající popularity. Už během kampaně vzbudil pozornost médií manžel šéfky diplomacie a někdejší prezident Bill Clinton. Podle komentářů často působil, že jde proti prezidentovi.

Spekulace ale nyní vyvrátila sama Clintonová. V televizním rozhovoru sice uvedla, že „Spojené státy by měly být připraveny zvolit si za vrchní velitelku ženu“, ovšem na dotaz, zda by historicky první prezidentkou mohla být ona, odvětila: „Já ne, ale někdo to bude.“ Následně kladně zodpověděla doplňující otázku, jestli tedy vylučuje kandidaturu do Bílého domu v roce 2016.

Rozvířená debata okolo budoucích plánů Clintonové možná zmátla i novozélandského premiéra Johna Keye, který ji při čtvrteční tiskové konferenci oslovil: „Paní prezidentko“. Hned na to se opravil.

Reklama

Výběr článků

Načítám