Hlavní obsah

Bushovi je při pomyšlení, že v Iráku nebyly chemické zbraně, dodnes špatně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalému americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi se ještě dnes dělá špatně, když si vzpomene, že se v Iráku nenašly žádné zbraně hromadného ničení. Bush to píše ve své knize vzpomínek, která se chystá k vydání a z níž ve středu znovu citovala americká média.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký prezident George W. Bush

Článek

Tvrzením, že irácký prezident vlastní zbraně hromadného ničení, které by neváhal použít, se americká administrativa oháněla při invazi do Iráku v březnu 2003. Inspektoři ale později přiznali, že nenašli „jedinou kouřící zbraň“. Bush invazi hájí tvrzením, že bylo správné odstranit diktátora Saddáma Husajna. Přiznal však, že ho zpráva o neexistenci chemických a biologických zbraní šokovala.

„Nikdo nebyl více šokován a rozzloben, než jsem byl já, když jsme žádné zbraně nenašli. Bylo mi z toho špatně pokaždé, když jsem na to pomyslel. A pořád mi je,“ napsal Bush.

Exprezident rovněž přiznal, že před volební kampaní 2004 zvažoval nahradit viceprezidenta Dicka Cheneyho, který platil za Dartha Vadera, čili zápornou postavu administrativy. Odstoupení prý nabídl samotný Cheney. Bush to nakonec odmítl, aby se postavil kritikům, kteří tvrdili, že je ve skutečnosti jen loutkou svého viceprezidenta.

Bushovy paměti vyjdou příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám