Hlavní obsah

Obamovi demokraté ztratili většinu ve sněmovně, ale těsně udrželi Senát

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Demokratická strana prezidenta Baracka Obamy ztratila po úterních volbách do Kongresu většinu ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu si ji udrží jen těsně poté, co její zástupci obsadí 51 ze 100 křesel. Prezident po ztrátě většiny ve sněmovně bude obtížněji prosazovat svoji agendu a musí přehodnotit politiku.

Článek

Američané v úterý volili celou novou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu.

Ve sněmovně získali republikáni 63 křesel, přičemž jich k získání většiny potřebovali 39. Je to největší vítězství od roku 1949.

Je čas vyhrnout si rukávy.
lídr republikánů ve sněmovně John Boehner

Výsledek tak potvrdil poslední předvolební průzkumy, i když se dalo čekat, že demokraté ztratí i Senát. Avšak poté, co v Kalifornii za republikány neuspěla bývalá šéfka Hewlett-Packard Carly Fiorinová a post obhájila demokratka Barbara Boxerová, bylo jasné, že si strana ve stočlenné komoře podrží nejméně 51 křesel. Později přibylo ještě jedno.

Senát
DemokratéRepublikáni
52 (ztráta 6 křesel)46 (zisk 6 křesel)
Kongres
DemokratéRepublikáni
184 (ztráta 63 křesel)239 (zisk 63 křesel)

Přesto i tam demokraté ztratili – republikáni jim vzali čtyři křesla a Florida a Kentucky navíc zvolila za senátory zástupce Čajové párty - konzervativního hnutí, které se vymezuje vůči establishmentu.

Ve volbách do Senátu ovšem ve státu Delaware neuspěla prominentní osobnost hnutí, "nová Sarah Palinová konzervativců" - Christine O'Donnellová. [celá zpráva]

Foto: Tim Shaffer, Reuters

Christine O'Donnellová

Obamovi vzali vítr z plachet

Šéf republikánské menšiny ve sněmovně John Boehner, jenž se pravděpodobně stane jejím předsedou, k výsledkům poznamenal: „Voliči poslali Obamovi vzkaz, že je čas změnit směr. Je čas vyhrnout si rukávy“.

Republikáni ve sněmovně chtějí prosadit změnu ekonomické politiky nastolenou prezidentem. Obama tak bude svoji agendu prosazovat obtížněji a bude muset přehodnotit politiku. "Prezident se těší na hledání společných východisek s republikány, aby se země mohla pohnout dopředu a problémy byly vyřešeny ve prospěch amerického lidu," reagoval na výsledky mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Foto: Jim Young, Reuters

Šéf dosavadní republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů John Boehner

„Není pochyb, že to budou těžké volby,“ uznal už v neděli Obama v krizí postiženém průmyslovém Ohiu a naléhal, aby lidé nedali republikánům šanci vrátit se ke kormidlu, jelikož zavedli zemi do krize.

V očích většiny Američanů je ale problémem právě on – jeho politika masívních výdajů k překlenutí krize, jež zatím nepřinesly obrat, a také nákladná zdravotní reforma. Podle průzkumu stanice ABC je 88 procent Američanů přesvědčeno, že ekonomika země je ve špatném stavu. Téměř stejný počet lidí si to samé myslel před zvolením Baracka Obamy. S prací federální vlády jsou nespokojeny více než dvě třetiny Američanů (73 procent).

Kromě nových zákonodárců volili v úterý Američané nové guvernéry i starosty a rozhodovali v referendech - například v Kalifornii o legalizaci marihuany, v Oklahomě o zákazu aplikování tradičního islámského práva šaría soudci. Legalizace marihuany u voličů v Kalifornii neprošla.
Republikáni v úterý bodovali i ve volbách 39 nových guvernérů. Podle CNN jich znovu budou mít většinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám