Hlavní obsah

Policie v mexické Tijuaně zabavila 13 tun marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tijuana

Třinácti tun marihuany se zmocnila v pondělí policie ve městě Tijuana na severozápadní hranici se Spojenými státy. Oznámila to agentura AFP. Droga byla objevena v blízkosti farmy, kde policii padlo do rukou rekordní množství 135 tun tohoto narkotika před dvěma týdny.

Článek

Marihuana byla ukryta v soukromém domě naproti středisku pro léčbu narkomanů, kde bylo povražděno 13 pacientů jen několik dní po rekordním úlovku.

Masakr byl zřejmě pomstou "majitele" drogy, kartelu ze státu Sinaloa, považovaného za nejmocnější zločineckou organizaci v Mexiku. V jeho čele stojí Joaquín Guzmán, přezdívaný Chapo (Mrňous), který v roce 2001 uprchl z vězení. Americký časopis Forbes jej zařadil do seznamu miliardářů.

Tijuana ležící na hranici s Kalifornií patří k nejfrekventovanějším hraničním přechodům na světě. A také je jedním z hlavních bojišť ve válce mezi drogovými kartely o kontrolu nad trasami pro přepravu narkotik a zásobování ohromného trhu ve Spojených státech. USA jsou hlavním odběratelem především jihoamerického kokainu.
Vyřizování účtů mezi gangy a střety pašeráků s vládními silami si od konce roku 2006, kdy do prezidentského úřadu nastoupil Felipe Calderón, vyžádaly už na 29 000 lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mexičtí vojáci spálili 134 tun marihuany

Mexičtí vojáci ve středu spálili přes 134 tun marihuany, které počátkem týdne zabavili v Tijuaně na severu země. Jednalo se o největší úlovek svého druhu...

Výběr článků

Načítám