Hlavní obsah

Agenti FBI dopadli teroristu, který chtěl zaútočit v metru

– Washington

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve středu zatkli Američana pákistánského původu, který údajně plánoval pumové útoky ve stanicích washingtonského metra. Informoval o tom deník The Washington Post (WP). FBI zdůraznil, že bezprostřední riziko útoku nehrozilo; zadržený prý chtěl atentát uskutečnit až v příštím roce.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Farooque Ahmed plán na pumové útoky vypracoval sám a nebyl zřejmě napojen na žádnou teroristickou organizaci, sdělil WP zdroj obeznámený s vyšetřováním. Muž podle všeho nepodstoupil žádný výcvik pro užívání zbraní nebo výbušnin.

Ahmed přilákal pozornost úřadů tím, že sháněl nebezpečné látky, sdělil WP jeho zdroj. Agenti FBI s mužem navázali kontakt tak, že se vydávali za členy teroristické sítě al-Káida.

Ahmed agentům předal video, na kterém popsal své záměry. Dal jim také podrobný plán stanice metra na newyorském předměstí Arlington, na němž vyznačil, kam ve stanici a na vagony je třeba připevnit výbušniny, aby zabily co nejvíc lidí.

Úřady obvinily Ahmeda ze snahy o podporu terorismu a ze shromažďování informací za účelem teroristického útoku. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až 50 let vězení.

"Během vyšetřování nebyla veřejnost nikdy v ohrožení," zdůraznilo dnes americké ministerstvo spravedlnosti, které oznámilo Ahmedovo zatčení.

Kvůli pokusu o teroristický útok byl už letos zatčen jiný Američan pákistánského původu. Faisal Shahzad se v květnu pokusil na newyorském Times Square odpálit výbušniny v autě, nálož ale selhala. Neúspěšný atentátník se k plánování útoku přiznal a řekl, že podstoupil výcvik u pákistánské odnože radikálního hnutí Tálibán. Počátkem října byl odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti předčasného propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám