Hlavní obsah

Společnosti, kterým americká vláda finančně pomohla, sponzorují republikány

Washington

Americké společnosti, jimž vláda během finanční krize vypomohla stovkami miliónů dolarů, v kampani před nadcházejícími volbami do Kongresu většinou sponzorují opoziční republikány. Tvrdí to alespoň deník The Washington Post (WP).

Článek

Byli to mnozí republikáni, kteří byli proti vládní finanční pomoci, a demokraty za to neúnavně kritizovali. Pondělní WP napsal, že 23 společností, kterým vláda vypomohla více než miliardou dolarů (téměř 18 miliard korun), sponzoruje politické kampaně, a to většinou republikánům. Jsou mezi nimi i dříve bankrotující automobilka General Motors či banka Citigroup.

Mluvčí General Motors však tvrzení listu vyvrací: „Když se podíváte na naše příspěvky, zjistíte, že jsme dali stejně vedení obou stran. Přispíváme kandidátům, kteří se k záležitostem důležitým pro automobilový průmysl a výrobu staví s rozmyslem.

Původní záchranný finanční balík TARP ve výši 700 miliard dolarů (přes 12 biliónů korun) sice v roce 2008 připravila administrativa republikánského prezidenta George Bushe mladšího, v Kongresu ale prošla díky demokratické většině. Proti hlasovalo více než 100 republikánských zástupců. Bushův nástupce Barack Obama rozhodl ještě o dalších finančních injekcích, přičemž právě ty pro automobilky byly v USA značně nepopulární.

Republikáni argumentují, že pomoc byla mrháním peněz daňových poplatníků, které ekonomiku nenastartovalo. Podle WP se banky a finanční sektor obrátily proti prezidentovi a jeho demokratům poté, co letos prosadili regulaci finančního trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám