Hlavní obsah

Někteří ze zachráněných horníků propadli alkoholu

Právo, vpl
Santiago de Chile

Několik ze 33 nedávno zachráněných chilských horníků má nyní vážné problémy s alkoholem. „Po dlouhé době abstinence byla sklenička očividně jednou z věcí, k níž se chtěli okamžitě vrátit,“ řekl lékař Jorge Díaz.

Foto: Reuters

Zachránění horníci zůstávají středem pozornosti. Na snímku vprostřed je jeden z nich, Dario Segovia.

Článek

Dodal, že návrat havířů k pití očekával, avšak pokud se stav zhorší, některé muže bude muset hospitalizovat. „Dva z nich už kvůli dlouhým oslavám nepřišli na psychoterapii. Celkově však jejich konzumace alkoholu je stále ještě v normě s tím, co akceptuje chilská kultura,“ podotkl.

Horníci, většinou prostí lidé, mají po 70 dnech pod zemí mnoho příležitostí ke společenským setkáním. Čtyři ve čtvrtek odcestovali do Španělska, aby poskytli rozhovory tamní televizi. Další má namířeno do New Yorku a chce si vyrazit do Gracelandu, někdejšího sídla Elvise Presleyho. Všech 33 obdrželo pozvání na domácí zápasy Manchesteru United a Realu Madrid, dostali zdarma dovolené v Řecku a Dominikánské republice a další pozornosti.

Psycholog: Vzorem pro přežití, ne život

Pět mužů mezitím chystá svatbu v kostele, další si hledají přítelkyně. Daniel Herrera, považovaný za jednoho z nejostýchavějších, má rande s italskou televizní celebritou Barbarou Predottiovou, spojovanou s večírky italského premiéra Silvia Berlusconiho. Yonny Barrios, známý záletník, bude tváří kampaně za tajnou lásku v USA a reklamy léků na potenci v Chile a Panamě.

„Je to, jako by se znovu narodili, jsou šťastní,“ hodnotí psycholog Alberto Iturra, který jim pomáhal překonávat utrpení pod zemí. Tváří tvář k nadšení, jež horníky doprovází, však varoval, že „Ti chlapi jsou sice vzorem, jak přežít, ale ne vzorem pro život či modely chování“.

Reklama

Související témata:

Související články

Všechny chilské zavalené horníky zachránili

Naprostým úspěchem skončila akce na záchranu chilských horníků, kteří byli od 5. srpna uvězněni v kovodole u San José. Všech třiatřicet se jich podařilo dostat...

Výběr článků

Načítám