Hlavní obsah

Zachráněný horník z Bolívie dostal práci za tisíc dolarů měsíčně

La Paz
Aktualizováno

Jediný horník z 33 nedávno zachráněných, který nebyl původem z Chile, jedenadvacetiletý Bolívijec Carlos Mamani, se již vrátil domů a dostal práci ve stání firmě s platem tisíc dolarů (asi 18 tisíc korun) měsíčně.

Článek

Mamani byl přivítán na letišti v El Alto dvěma bolívijskými ministry a hned poté byl převezen do prezidentského paláce, kde poobědval s prezidentem Evo Morálesem. Ten mu nabídl pracovní místo ve státem řízené energetické společnosti YPFB.

Foto: GASTON BRITO, Reuters

Bolívijský prezident Evo Moráles se zachráněným horníkem Carlosem Mamanim

„Jsem velmi vděčný, neočekával jsem nic takového,“ řekl podle Reuters novinářům při odchodu z paláce jeden ze zachráněných horníků, kteří byli 69 dní uvězněni 625 metrů pod zemí v chilském dole.

Je to desetinásobek tamní minimální mzdy

Mamani se však rozhodl vrátit do Bolívie a pracovat pro stát. Podle jeho blízkých bude vydělávat tisíc dolarů, což představuje desetinásobek minimální mzdy v chudé Bolívii.

Podle bolívijského konzula v Chile se Mamani vrátil zpět domů, protože již nemohl déle vydržet obtěžování ze strany novinářů v Chile.

Horníci byli vytahování na povrch ocelovou kapslí. Po záchraně jim začaly okamžitě chodit nabídky práce, žádosti o rozhovory, ale i dary.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám