Hlavní obsah

Americká konzervativní politička se hájila, že není čarodějnice

Novinky, CNN, BBC,

Mladá americká neokonzervativní politička Christina O´Donnellová, která překvapivě zvítězila v republikánských primárkách v Delaware, takže bude usilovat o křeslo v Senátu, se utkala ve středu večer v debatě s demokratickým protikandidátem Chrisem Coonsem. V debatě se pokoušela vyvrátit obvinění, že se v mládí jako středoškolačka věnovala čarodějnictví.

Článek

O´Donnellová se v debatě pokoušela působit klidně, i když čelila mediální kampani ohledně svých výroků o škodlivosti masturbace, popírání evoluce a kvůli tomu, že se na střední škole věnovala čarodějnictví. Před debatou rozjela reklamní kampaň, v níž říkala: "Nejsem čarodějnice. Nejsem nic z toho, co jste slyšeli. Jsem jako vy“.

Když na toto téma v debatě došlo, řekla O´Donnellová svému rivalovi s překvapujícím vtipem: "Žárlíte, že jste nebyl v Saturday Night Live.“ Narážela na ostrý skeč, který jí byl v tomto pořadu věnován. O´Donnellová také dodala, že poznámky, které pronesla ohledně čarodějnictví, sexuální abstinence a evoluce, neměly nic společného s kláním o senátní křeslo. Coons ale oponoval, že tyto poznámky mohou jasně ukázat, jaká bude dělat rozhodnutí v Senátu, kde by ještě více prohloubila jeho rozdělenost.

Coons otevřeně řekl, že je pro potraty i pro výzkum kmenových buněk. Také mu vadí, že homosexuálové sloužící v armádě nemohou svou orientaci otevřeně přiznat, jak se snažila prosadit armáda i prezident Obama, ale Kongres to zvrátil.

O´Donnellová selhala, ve chvíli, kdy měla jmenovat jediný zákon, který projednává Ústavní soud, s nímž nesouhlasí: "Sakra, jmenujte mi nějaký konkrétní...“ Pak dodala: "Lituji". Slíbila, že se vyjádří na svých webových stránkách.

Pustila se do chudých a závislých na podpoře

Sama se prezentovala jako obyčejný člověk, který se potýká s ekonomickými problémy. Obamovu vládu napadla, že příliš utrácí a "vytváří kulturu závislosti", když přibývá lidí, kteří potřebují přídělové lístky na jídlo kvůli chudobě. Coons se v tu chvíli do ní pustil, že je necitlivá: „Odsuzovat lidi, kteří žádají a jsou závislí na potravinových známkách v nejhorší krizi moderní doby, je bez obalu urážkou lidí, kteří žijí v této obtížné době.“

O´Donnellová oponovala: "To není fér, co říkáte, protože to nedělám. Já nejsem člověk, který by chtěl připravit o daňové výhody invalidy a lidi s nízkými příjmy, jako to udělala vaše exekutiva.“

Demokrat je podle ní marxista

Coonse pak označila za demokrata mrhajícího prostředky, který jen podepisuje výdaje. „Pokud budete hlasovat pro mého oponenta, každou běžnou delawarskou rodinu to bude stát 10 000 dolarů.“ Tak vyčíslila dopady energetické a daňové reformy. Podle ní je Coons marxista a stále věří marxistickým idejím, s nimiž ho seznámili na univerzitě. „Z toho by mělo mrazit každého voliče v Delaware,“ řekla.

Coons na to odvětil: „Kdyby to bylo přesné, kdyby to byla pravda, souhlasil bych, ale není to přesné a není to pravda.“

Američtí neokonzervativci z hnutí Tea Party, které slavilo velké úspěchy při republikánských primárkách, se nyní pokouší zvládnout problémy s nevypočitatelnými kandidáty a jejich minulostí. Nejde jen o O´Donnellovou, která v primárkách zvítězila navzdory přání špiček republikánů. [celá zpráva]

Problémy vyvolal i Richard Iott, který se pokouší dostat do sněmovny za Ohio. Ten pózoval v uniformě Waffen SS. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám