Hlavní obsah

Afghánce udělali v USA nový nos poté, co jí ho i s ušima odsekl manžel

Novinky, pst
Los Angeles

Afghánská dívka Ajša znetvořená manželem za vlády Tálibánu se znovu usmívá a ukázala se znovu veřejnosti, kterou šokovala dříve na titulní stránce časopisu Time. Američtí lékaři jí dali umělý nos místo jejího původního.

Článek

V úterý se Ajša, jejíž příjmení nebylo zveřejněno, objevila před kamerami s protézou při předání ceny Enduring Heart, kterou uděluje nadace, která platí operace potřebným lidem. Cenu Ajše předala první dáma Kalifornie Maria Shriverová, manželka guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Rodina manžela Ajšu týrala

O nos a uši přišla krátce poté, co byla v pouhých dvanácti letech zaslíbena jako manželka tálibánskému radikálovi. Její otec tak splácel dluh. Ajša byla předána rodině budoucího manžela, která ji začala soustavně týrat a mimo jiné ji nutila spát ve stáji se zvířaty. Když se pokusila po dvou letech utéci, byla chycena a odsouzena k zohavení za zostuzení rodiny. Manžel ji osobně potrestal odseknutím nosu a uší.

Foto: Profimedia.cz

Ajša zachycená ještě před cestou do USA.

„Když mi odsekli nos a uši, tak jsem omdlela. O půlnoci jsem pak cítila, jako bych měla v nose studenou vodu. Otevřela jsem oči a nic jsem neviděla kvůli té spoustě krve,“ vyprávěla Ajša reportérce CNN.

Nakonec ji nechali v horách napospas smrti. Ajša však sebrala síly a podařilo se jí dostat se do domu jejího dědečka. Její otec jí pak zařídil cestu do americké nemocnice, kde zůstala v péči mediků po několik týdnů.

Následně ji odvezli do tajného úkrytu v Kábulu a v srpnu odletěla do Spojených států, kde se o ní stará Grossman Burn Foundation. V rámci osmiměsíční rehabilitace dostala nejprve nosní protézu.

Ale doktor Peter H. Grossman věří, že zařídí Ajše brzy mnohem trvalejší řešení. Lékaři zrekonstruují dívce uši a nos s použitím vzorků tkání z jiných částí těla.

Týráno je až 90 procent Afghánek

Grossmanova manželka Rebecca, předsedkyně nadace, v této souvislosti upozornila, že Aijša je bohužel jednou z tisíců žen, které jsou týrány s neuvěřitelnou krutostí.

„Ajša má připomínku svého zotročení před očima pokaždé, když se podívá do zrcadla. Přesto jsou stále chvíle, kdy se nemůže smát. A během takových okamžiků vidíte mladický duch, který září z těla, které trpělo životní nespravedlností,“ uvedla Rebecca.

OSN odhaduje, že až 90 procent afghánských žen je vystaveno nějaké formě domácího násilí.

Tálibán však tyto skutečnosti popírá a podobná tvrzení rezolutně odmítá. Tvrdí, že jde o Američany prefabrikované lži, které mají odvrátit pozornost veřejnosti od jejich neslavné porážky. Odvolává se na to, že podle „svatého islámského práva je usekávání lidských uší a nosů, ať už živým nebo mrtvým, nelegální a je zakázáno“. Praxe je však v mnoha islámských zemích zcela jiná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám