Hlavní obsah

Soudkyně pozastavila zákaz pro homosexuály v americké armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká soudkyně nařídila pozastavit zákonný zákaz znemožňující homosexuálům v řadách americké armády otevřeně přiznat svoji orientaci. Podle amerických médií soudkyně Virginia Phillipsová verdikt vynesla už minulý měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz znemožňuje homosexuálům v řadách americké armády otevřeně přiznat svoji orientaci. Ilustrační foto

Článek

Phillipsová kritizovala rozdílný přístup k právům. „Zákaz rozlišuje výroky na téma sexuální orientace, a tudíž nevyhnutelně i rodinných vztahů a denních aktivit gayů a lesbiček, které jsou zakázány, a výroky o heterosexuálních příslušnících, která je povolena,“ uvedla.

Pravidlo, podle něhož nemá nikdo právo ptát se na orientaci vojáků a ti o ní musejí pomlčet, je podle soudkyně neústavní. Homosexuálové smějí v americké armádě sloužit, ale v případě odhalení jejich orientace jim hrozí propuštění.

Prezident Barack Obama a část vedení Pentagonu se snažil zákon změnit, ale změna minulý měsíc narazila v Senátu. [celá zpráva]

Ministerstvo spravedlnosti má 60 dní na případné odvolání.

Podle BBC shledal zákaz platný od roku 1993 protiústavním i federální soud ve státě Washington, když nařídil letectvu přijmout zpátky vyhozenou zdravotní sestru.

O zrušení zákazu se snažil už Obamův demokratický předchůdce v úřadu Bill Clinton, ovšem neúspěšně. Zastánci zákazu ale tvrdí, že kdyby otevření homosexuálové mohli působit v americké armádě, snížilo by to její morálku. Na základě zákazu bylo mezi lety 1997 a 2008 z armády propuštěno 10 500 příslušníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám