Hlavní obsah

Čech vězněný na Kubě za pašování drog zahájil hladovku

Havana

Čech Emanuel Stodola, který byl na Kubě odsouzen k 17 letům vězení za pašování drog, zahájil o uplynulém víkendu v havanské věznici protestní hladovku. O tomto kroku informoval sám Stodola a jeho známí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Šestapadesátiletý muž svou vinu popírá a hladovkou chce přispět k urychlení revize procesu a dosáhnout zrušení nebo snížení trestu, sdělila česká diplomacie. Stodola byl už dříve odsouzen i v Česku za podvod, do vězení ale nenastoupil.

Stodola byl zadržen 31. října 2008 na Kubě po příletu z Panamy, byl ve společnosti několika občanů Dominikánské republiky. Důvodem zadržení byla zásilka kokainu, která směřovala do Španělska. On sám ale tvrdí, že se u něj drogy nenašly a že s případem nemá nic společného.

V září 2009 byl Stodola odsouzen k 17 letům vězení za pašování drog. Jeho případ se nyní reviduje a podle zástupkyně českého velvyslance v Havaně Petry Jecinové nelze odhadnout, jak dlouho revize potrvá.

Stodola chce hladovkou vyvinout nátlak na kubánskou justici, aby urychlila revizní řízení. Jecinová nicméně sdělila, že délka soudního řízení je dána procesními záležitostmi. Hladovka, kterou Stodola údajně zahájil v sobotu, podle ní patrně nebude mít vliv na činnost místních soudů.

Vydáním do Česka by mohl být trest zkrácen

Stodola také vyjádřil zájem o extradici do Česka. Podle české diplomacie by mohl být vydán z Kuby, pokud by si doma odpykal část trestu. V takovém případě by strávil v české věznici 15 let namísto 17.

Jecinová zdůraznila, že české velvyslanectví nabízelo Stodolovi jednání o extradici už loni. Čech ale o ně zpočátku neměl zájem a projevil ho až nyní. Ambasáda ale zatím ještě nestihla podniknout žádné formální kroky pro Stodolovo vydání.

Šestapadesátiletý muž původně o extradici nestál, protože v Česku na něj byl vydán celostátní zatykač. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké byl Stodola odsouzen v Hradci Králové za podvod a zpronevěru, do vězení ale nenastoupil. Mezinárodní zatykač na něj vydán nebyl.

Podle informací ministerstva zahraničí bylo ke konci loňského roku ve vazbě nebo ve věznici v zahraničí 623 Čechů. Za drogové delikty bylo uvězněno 103 občanů.

Mezi nejznámější případy Čechů zadržených v zahraničí kvůli drogám patří Emil Novotný a Radek Hanykovics, kteří byli v 90. letech odsouzeni v Thajsku k 50 letům vězení za pašování heroinu. Tresty pro oba byly později zmírněny, přesto čekaly oba pašeráky desítky let vězení. Do Česka byli vydáni v roce 2005 pod podmínkou uznání výše trestu ze strany české justice. Hanykovics v roce 2007 zemřel na následky dlouhodobé nemoci, Novotnému udělil prezident Václav Klaus v roce 2008 milost.

Reklama

Výběr článků

Načítám