Hlavní obsah

Radar měl chránit USA, ne Evropu

– Washington
Právo, Jiří Roškot (Washington)

Protiraketový štít prezidenta George W. Bushe v Evropě, jehož součástí měl být radar v Brdech, měl chránit území Aljašky před íránskými raketami dlouhého doletu, nikoli území Evropy. Ve Washingtonu to v úterý řekl novinářům vysoký zdroj diplomacie USA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle jeho slov směřovala výseč možného využití paprsku X-bandového radaru z Česka přímo na sever a nikoli na jihovýchod ve směru předpokládané íránské hrozby pro Evropu.

Diplomatický zdroj, který byl blízký finalizaci tehdejší americko-polské dohody o umístění antiraket, odmítl spekulovat, zda o tomto skutečném poslání Bushova štítu věděli činitelé ve Varšavě a v Praze.

Nový systém prezidenta Obamy, který vychází z přehodnocení naléhavosti hrozby íránských střel dlouhého doletu, je naproti tomu podle diplomata skutečným příspěvkem bezpečnosti spojenců a k naplnění článku 5 Severoatlantické smlouvy o vzájemné pomoci v případě napadení.

Zdroj ocenil souhlas Česka podílet na novém systému například umístěním článku systému včasného výstrahy na svém území. Zatím se podle jeho slov řeší technické otázky systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Radar v Česku nebude, rozhodly Spojené státy

Spojené státy ustoupí od projektu rozšířit svůj systém protiraketové obrany do střední Evropy. Součástí rozšíření měl být radar XBR v Brdech a sila...

Výběr článků

Načítám