Hlavní obsah

Bombový atentátník z Times Square dostal doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Yorku

Soud v New Yorku odsoudil na doživotí třicetiletého Američana pákistánského původu Shahzada Faisala. Na prvního máje se na rušném newyorském náměstí Times Square snažil odpálit bombu v zaparkovaném vozidle. Nálož ale selhala.

Článek

Shahzad u soudu neprojevil lítost a řekl: "Válka s muslimy teprve začala". Dodal, že USA čeká porážka.

Úřady Shahzada zadržely dva dny po nezdařeném útoku na mezinárodním letišti J. F. Kennedyho krátce předtím, než měl nastoupit do letadla mířícího do Pákistánu. V deseti bodech obžaloby byl uznán vinným v červnu.

Podle žalobců chtěl Shahzad docílit co nejvyššího počtu obětí. Tvrdili, že muž studoval záznamy z pouličních kamer dostupné na internetu, aby mohl auto zaparkovat ve správný čas v místě, kde je nejrušněji. Shahzad věřil v zabití čtyř desítek lidí a měl být odhodlán svůj čin zopakovat jinde o dva týdny později.

Nálož v autě, které 1. května zaparkoval na Times Square, ale selhala. Na kouřící auto upozornili policii kolemjdoucí. FBI pro soudní účely provedla rekonstrukci útoku za scénáře, že by nálože explodovaly. Výbuch auto rozmetal a podle expertů by způsobil výrazné krveprolití a škody. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám