Hlavní obsah

Chilské horníky mohou zachránit ještě tento týden

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Třiatřicet chilských horníků, kteří jsou od 5. srpna uvěznění v podzemí v kovodole u San José, má velkou naději, že se dostanou na povrch ještě tento týden, a ne až na Vánoce. BBC to v úterý sdělil šéf důlní společnosti Geotec Pedro Buttazoni.

Článek

Buttazoni uvedl, že jeho týmu, který vrtá jednu ze záchranných šachet, zbývá vyvrtat jen 160 metrů. Už vyvrtal 464 metry. Očekává proto, že během tří čtyř dnů se dostane do míst, kde mají horníci úkryt.

Dodal, že možná nebude nutné šachtu zevnitř obkládat ocelovou výztuží ocelovými plechy, jak se původně plánovalo, což by zabralo několik dalších dní, možná až deset. Podle něj je proto dobře možné, že se dostanou horníci na povrch už o víkendu.

Foto: Luis Hidalgo, Reuters

Roury, připravené pro vyložení šachty.

Než začnou horníky po jednom vyzvedávat ve speciální kapsli, bude dolů spuštěn tým námořnictva, který má prověřit situaci.

Prezident doufá v záchranu do půlky října

Rychlejší záchranu potvrdil i prezident Sebastián Piňera. Doufá, že se horníci dostanou na povrch ještě před tím, než 15. října odletí na týdenní cestu po Evropě. "Jsme velmi blízko toho, abychom je zachránili. Já doufám, že se tak stane dřív, než odjedu do Evropy," řekl Piňera v rozhlase. "Je pro mě velmi důležité sdílet tento okamžik se všemi - nejen s 33 horníky, ale i s jejich rodinami a všemi Chilany."

Foto: Reuters

Kapsle bude použita při záchraně 33 horníků, kteří jsou v dole uvězněni.

Vedoucí záchranných prací André Sougarret se k reálnosti prezidentova termínu přímo nevyjádřil. "Chápu touhu všech, včetně mě, vysvobodit uvězněné co nejdříve. Přesto nemůžeme jít do jakéhokoli rizika," řekl a upozornil, že může dojít i ke zpomalení prací. Vrtná souprava T130 razící šachtu B se v pondělí zdržela o řadu hodin, protože musela vyměnit jeden ze svých vrtáků. Vrt 421 v ose šachty C mírně vybočil ze směru a jeho tým ho nyní přesměrovává, čímž se postup zpomalil. Vrtání šachty A stojí od soboty, protože jsou na zařízení měněny vrtné korunky.

Foto: Luis Hidalgo, Reuters

Pohled na kanadskou záchrannou vrtnou soupravu

Původně se očekávalo, že horníky zachrání až před Vánocemi. Pak se objevily informace, že by se mohli dostat na povrch na počátku listopadu.

Horníci jsou po závalu v dole San José uvězněni v hloubce asi 700 metrů. Cestu k nim hloubí tři vrtné soupravy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám