Hlavní obsah

V brazilských volbách triumfoval negramotný klaun

Novinky, rei
Sao Paulo

V nedělních parlamentních volbách v Brazílii triumfoval klaun, jehož kandidaturu se na poslední chvíli snažila zabránit prokuratura s argumentem, že je negramotný. Francisco Everardo Oliveira Silva nakonec kandidovat směl a všechny ostatní uchazeče nechal daleko za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Klaun ve volbách získal 1,3 miliónu hlasů.

Článek

Klaun, který si přezdívá Tiririca (Mrzout), voličům předložil jednoduchý program s tím, že když vstoupí do politiky, horší už to nebude. Voličům slíbil, že nebude dělat nic jiného, než je informovat o tom, co poslanci dělají: „Co dělá poslanec? Popravdě nevím, ale volte mě a já vám to povím,“ znělo jeho heslo.

Ve státě Sao Paulo jím oslovil 1,3 miliónu voličů. Získal tak přes dvakrát více hlasů než kandidát, který v tomto nejlidnatějším brazilském státě skončil na druhém místě.

Proti klaunově kandidatuře se postavila státní prokuratura, jež těsně před volbami tvrdila, že nemůže kandidovat kvůli důkazům, že je negramotný. U soudu se to nepotvrdilo.

Podle agentury AP ale Tiriricova kandidatura nebyla tak spontánní, jak se zdá. Jeho dobře placená kampaň pomůže ke zvolení dalších zástupců z jeho koalice, do níž patří i vládnoucí Dělnická strana. Zákon mu totiž povoluje nadměrné množství hlasů, které získal, věnovat jiným kandidátům.

Kromě poslanců, senátorů a guvernérů a místních zákonodárců volili Brazilci v neděli také novou hlavu země. Žádný z kandidátů v prvním kole nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Nejlépe si vedla levicová kandidátka Dilma Rousseffová. Druhé kolo volby se uskuteční v poslední říjnový den. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám