Hlavní obsah

NASA dostala peníze na dodatečný start raketoplánu

– Washington

Americký Kongres schválil rozpočet pro Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Poslanci v něm vyčlenili prostředky pro ještě jeden start raketoplánu nad rámec dosud plánovaných. Uvedl to zpravodajský server CBS News.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Raketoplán Endeavour při nočním stratu

Článek

Rozpočet pro nadcházející tři roky také počítá s vývojem nové rakety, která bude schopná vynést na oběžnou dráhu těžké náklady. NASA zatím plánuje poslední dva starty raketoplánů, než se jejich program uzavře. Discovery by měl odstartovat k Mezinárodní vesmírné stanici 1. listopadu, Endeavour 26. února.

Úřad se zatím nevyjádřil, zda vyčleněné prostředky využije a třetí let uskuteční. Pro nadcházející rok vyčlenili poslanci pro NASA 19 miliard dolarů (asi 340 miliard korun). V rozpočtu se počítá nejen s penězi na dodatečný start raketoplánu, ale také se zahájením práce na nové raketě a s financováním vývoje komerčních kosmických lodí, které by mohly dopravovat lidi na nízké oběžné dráhy.

Raketoplány původně měly přestat létat s koncem letošního roku. O zastavení jejich provozu rozhodl v roce 2004 tehdejší americký prezident George Bush kvůli bezpečnostním rizikům po tragédii Columbie. Raketoplán shořel při návratu na Zemi a zahynulo všech sedm astronautů na palubě. Oba zatím naplánované starty, které ještě zbývají do zastavení provozu raketoplánů, se měly uskutečnit letos.

NASA je ale odložil, zejména kvůli nutným úpravám na spektrometru, který Endeavour ponese na Mezinárodní vesmírnou stanici. NASA využívá raketoplány od roku 1981. Za 30 let jejich provozu se staly dvě tragické nehody - v roce 1986 vybuchl při startu raketoplán Challenger, v roce 2003 zanikla při přistávání Columbia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám