Hlavní obsah

FBI odpálila bombu, která měla zabíjet na Times Square

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Američtí vyšetřovatelé zveřejnili video výbuchu, jaký by způsobil květnový útok výbušninami atentátníka Faisala Shahzada na newyorském Times Square, nebýt toho, že nálož selhala. Žalobci pro Shahzada požadují doživotí.

Článek

Videozáznam použili žalobci u soudu. Shahzad podle nich zvolil „nihilistickou cestu oslavy konfliktu a smrti zaobalenou v rétorických figurách překroucené interpretace islámu“, když plánoval zabít přinejmenším čtyři desítky lidí a útok o dva týdny později zopakovat. [celá zpráva]

Na videu je stejný Nissan Pathfinder, jaký zaparkoval na prvního máje Shahzad na Times Square. Výbuch testovací auto v plenéru v Pensylvánii rozmetal. Ve skutečnosti k explozi na newyorském náměstí nedošlo, nálož selhala a policie výbušniny zajistila, když na kouř z auta upozornili kolemjdoucí. Shahzad byl dopaden na druhý den při útěku ze země. K činu se přiznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám